Säkerhet är deras affär. Kundernas förtroende en absolut förutsättning. Ändå valde Panaxia Security system som bygger på öppen källkod. Är det inte ett problem?
– Nej, uppfattningen att öppen källkod skulle vara osäkrare än proprietära system är en missuppfattning. Dessutom använder vi inte systemen för annat än interna system, säger Åke Forsberg, it-ansvarig på Panaxia Security.

Det handlar dels dokumenthanteringsverktyget Alfresco, dels Sugar CRM. Valet av öppen källkod beror inte på religion. Åke Forsberg berättar att de också tittade på proprietära system först, men att de ganska snart insåg att det skulle bli för omständligt att integrera dem med deras befintliga, egenutvecklade system.

För att kunna dela information på ett bra sätt inom koncernens olika bolag var det nödvändigt att kunna koppla ihop de nya systemen med deras egenutvecklade produktionssystem.

– Vi behöver också förbättra kundhanteringen och kundsstödet. Nu kan vi koppla crm-systemet de till avtal som ligger i Alfresco. Och vi kan också se var förarna befinner sig så att vi snabbare kan hjälpa kunder, säger han.

Utvecklarna på Panaxia Security tyckte definitivt att öppen källkod var rätt väg att gå. Säkerheten såg de aldrig som någon utmaning.
– Nej, det är som systemprogrammeraren sa, att det kanske är lättare att ta sig in men det är också lättare att upptäcka.

FInns det några nackdelar med öppen källkod för er?
– Det kan handla om kommunikationen med tillverkarna. Det är vissa grejer som vi kommer på som de inte har tänkt på och det är en ständig utveckling av systemen.
– Det är inte färdiga på samma sätt som traditionella system. Man är med och utvecklar hela tiden. Det kan vara lite tröttsamt, åtminstone om det finns många problem och utmaningar, säger han och tillägger raskt att så inte är fallet med deras system.

Är det någon skillnad i att arbeta med leverantör av proprietära system och de som arbetar med öppen källkod?
– Det är mer flexibelt att jobba med det här. Det är på uppsidan. På nersidan är det som sagt att man kan få mer jobb.

Är det några kostnadsmässiga skillnader mellan öppen källkod och proprietära system?
– Nej, mellan tumme och pekfingar tror jag inte att det är någon större skillnad.

Apropå säkerheten har alla som jobbar med systemen hos leverantören Redpill kontrollerats noggrannt av Panaxia Security. Exempelvis har de begärt utdrag ur belastningsregistret. Så riskerna handlar inte så mycket om tekniken som de som jobbar med den.