Av alla de Ipad som sålts beräknar analysföretaget Forrester att ungefär hälften funnit sin väg till företagen. I förra veckan släppte Forrester en undersökning där man intervjuade 2300 it-chefer. Var fjärde uppgav att man redan använde, eller planerade att börja använda, Ipad på företaget.

Företagen har omfamnat Ipad så snabbt att det förvånar Apple själva. Apples COO Tim Cook säger att man aldrig tidigare sett en så snabb anpassning från företagens sida. Men utvecklingen, som till stor del drivits av de anställda, gör också att många företag känner sig lätt panikslagna. Här är de tre frågorna som flest CIO:er oroar sig för enligt Forrester.

Vilken är affärsnyttan?
Att förklara affärssnyttan och redogöra för ROI på en Ipadinvestering kan vara svårt för en CIO. På Forrester erkänner man att affärsnyttan fortfarande: ”håller på att utkristallisera sig”. Men man säger samtidigt att det finns tecken på att Ipad ökar produktiviteten, speciellt inom områden där man arbetar med att skapa en uppfattning och öka förståelsen: styrelsesammanträden, säljpresentationer, och då man erbjuder service ute i fält.

- Många representanter för större företag har uppgett att det får dig och din it-organisation att se bra ut när du kan ge anställda och styrelsemedlemmar en Ipad, istället för att skicka med dem en 400-sidig pappersbunt.

Hur är det med säkerhetsstatus?
Enligt Forrester klarar Ipad säkerhetskraven på de flesta företag och det bevisas också av att många företag med strikt säkerhetskrav har hoppat på Ipad-tåget.

En annan läsplatta med hög säkerhet är nya RIM Playbook, som till och med slår ipad på fingrarna då det kommer till säkerhetsaspekten, enligt Forrester.

Men Android-surfplattor står sig inte riktigt lika bra. Enligt Forrester ligger de ungefär 18 månader efter i utvecklingen. Ifall de är lämpliga att använda eller inte beror på företagets säkerhetskrav skriver analysföretaget.

Har de tillräcklig bandbredd?

Belastningen på trådlösa nätverk är en annan fråga som oroat många företag uppger Forrester. I vissa fall känner man att kapaciteten redan är hårt pressad och kanske finns det inte mer mobil bandbredd tillgänglig. Att gå över från 3g till 4g hjälper men det kommer inte att behövas många Facevideo-chattar för att dra ner tempot.

Detta kan dels innebära att företaget inte har möjlighet att leverera de viktiga Ipad-applikationer som mobila medarbetare behöver i sitt arbete.

Det betyder också att företagen måste pressa upp sin wifi-kapacitet. Det är redan dyrt att se till att alla medarbetare som vill kan ansluta sig trådlöst och många CIO:er har sin knep för att hålla nere belastningen på de trådlösa nätverken, det kan exempelvis handla om att begränsa användningen av desktop video och Youtube-streaming. Men Ipads kan endast anslutas trådlöst och när medarbetarna börjar använda Apples FaceTime video chat kommer problemen att öka.

Tom Kaneshige, CIO Magazine

Översättning och bearbetning: Lina Rosengren