Visst är Volvo Ocean Race i första hand en utmaning för besättningarna på båtarna. Men Per Berlin, projektledare för Volvo Ocean RaceVolvo IT, får också en del att bita i. Han och hans grupp är ansvariga för att it-plattformen fungerar i de tio hamnar som båtarna gör uppehåll i under tävlingen. Och det är ingen liten uppgift Per och hans kollegor har.

It-plattformen säkrar tillgång till datanätverk för tävlingens personal, för media som besöker tävlingen och för de deltagande lagen. En av huvuduppgifterna är att se till att media på plats har möjlighet att överföra data från tävlingens mediacenter till tidningar, radio och tv-kanaler över hela världen.
– Mediabevakningen kommer att vara konstant och i realtid, så toleranserna för störningar i överföringen är mycket små, säger Per Berlin.

Han konstaterar också att allt fler tv-stationer sänder i HD-upplösning vilket gör att datavolymerna är mycket större än vid de två tidigare tävlingarna där Volvo IT stått för it-plattformen.

Det är alltså tredje gången Volvo IT ansvarar för it under tävlingen, men enligt Per Berlin är kraven högre än någonsin. Men han är kaxig och hävdar att de har ”beredskap på att allt kan hända”.