I oktober hade CIO Sweden två praktikanter från Thomasgymnasiet i Strängnäs, Filippa och Denicé, 17 år och digitala infödin­gar. Självklart tog vi chansen att intervjua dem om sin syn på it!

Vad är it för er?
FILIPPA: It är något som finns överallt och som jag använder till nästan allt. Livet kretsar mycket runt mobilen, jag använder den hela tiden, till allt från att kolla klockan eller när bussen går till att Facebooka och blogga. Eftersom mobilerna har blivit som små datorer bär jag alltid med mig internet! Och jag lyssnar ständigt på musik, Spotify är alltid på.

DENICE: It är internet och andra elektronikprylar – och en väldigt viktig sak i vardagen! För att utveckla och skapa, för kontakt, kommunikation och underhållning.

Vad är det bästa med it?
D: Att du kan nå den information du söker var du vill, när du vill.
f: Att det är så lätt att ta kontakt med folk, se samband och att få reda på saker, ryktena sprids snabbt.

Och vad är jobbigast?
F: Att man ibland blir så fast i internet och vad som händer där att man glömmer bort eller inte orkar leva i det riktiga livet, där man skapar minnen. Det är svårt att skapa minnen genom en datorskärm.

D: Man kan aldrig riktigt få en paus. Automatiskt, utan att man tänker på det, blir man stressad av att vara uppkopplad hela tiden.
Hur mycket är ni uppkopplade?

D: Jag är uppkopplad i princip dygnet runt, eftersom jag arbetar med datorer i skolan och hemma och bär med mobilen överallt. Jag använder internet, Skype, Hotmail – och Spotify är på hela tiden, jag till och med sover med Spotify på, jag är uppkopplingsberoende!

F:
Jag sover också med musik, på Spotify är jag nog inne 22 timmar om dygnet. På internet är jag inne kanske 8–9 timmar per dygn.

Hur använder ni internet?
D: Via både datorn och mobilen, till i stort sett allt! Jag kollar film och tv och läser läxor, jag håller kontakt med vänner och tar reda på information. Jag får reda på träningstider och skoluppgifter, får fram tåg- och bussinformation och vägbeskrivningar. Internet ger mig allt jag behöver när jag behöver det. Därför skulle jag inte klara mig med en telefon som inte hanterar internet.

F: Internet är alltid med, så länge jag har täckning – hemma eller i skolan, eller var jag nu är!

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Filippa Gillström
Ålder ... 17 år
Bor ... Nykvarn
Gör ... Går andra året på medielinjen på Thomasgymnasiet i Strängnäs
Familj ... Storasyster, lillasyster, föräldrar
Fritid ... Sova, hänga, äta
Framtidsplaner ... ”Aldrig högskolan – så fort man får chansen att inte gå i skolan är det klart man tar den!”

Denicé Gustafson
Ålder ... 17 år
Bor ... Nykvarn
Gör ... Går andra året på medielinjen på Thomasgymnasiet i Strängnäs
Familj ... Storebror och föräldrar
Fritid ... Tränar dans och konståkning, umgås med vänner
Framtidsplaner ... ”Inte läsa på högskola! Aldrig!”

Så använder vi it i skolan ... Eftersom vi går en medielinje inriktad på rörlig bild använder vi it mycket mer än de flesta studerande. Men även i de vanliga ämnena hjälper it oss att få fram information, lyckas med arbeten etcetera. Vi lämnar in arbeten, får arbeten och uppgifter via en webbplattform kallad Fronter. Där får vi all nödvändig information från skolan och lärare. Närvaro, scheman, övrig information från lärare, mejl, kontakt. Allt dras ihop till ett.