Det låter som att mobilen är viktigast för er?
D: Ja, mobilen är som min högra hand, hjälpen jag alltid behöver. Den väcker mig på morgonen, så att jag inte kommer för sent, och den håller koll på alla mina tider. Jag sparar ner information och klic­kar in saker i kalendern. Jag sms:ar, ringer och mejlar och håller koll på bankkontot. Jag bär med mig all min musik och även spel om nöden kallar, till exempel om jag väntar på ett tåg som är försenat!

F:
Just nu använder jag inte mobilen alls, eftersom skärmen har blivit svart ... Men förut satt jag alltid inne på Facebook, spelade spel, tog bilder, redigerade, lyssnade på musik – och lyssnar på musik gör jag fortfarande. Och så använder jag den för att ringa och sms:a, förstås.

Är det olika för killar och tjejer?
F: Tjejer använder nog datorn mer till att vara sociala och ta reda på saker medan många killar använder den mer till att spela. Vissa skaffar sig ett liv runt spelandet, de blir beroende av World of Warcraft.

D:
Allt beror på vilket sällskap man tillhör. De flesta vill ha de senaste prylarna, men killar lägger kanske mer tid på dem. Förutom mobilen, där det ligger lika.

Hur skiljer sig era it-vanor från era äldre släktingars?
F: Morfar och farmor vet knappt hur de ska använda telefonen! Pappa hänger med på det mesta, men mamma tycker att jag är jätteteknisk som kan lägga bilder på skrivbordet. Fast hon börjar lära sig ...

D: Mina föräldrar har alltid haft datorbaserade arbeten. Den stora skillnaden mellan oss är att de inte förstår varför man alltid måste vara nåbar. De lever livet annorlunda.

Vad skulle ni önska för funktioner som inte finns idag?
F: Om man kunde skriva ut direkt från datorn utan skrivare, kanske? Och att man kunde trycka på en knapp på telefonen så att man fick musik direkt i öronen – utan lurar!

Hur ser ni på andra medier, som böcker och film?
D: Jag läser böcker väldigt ofta. Och musik skulle jag aldrig kunna leva utan, jag lyssnar hela dygnet.

F:
Böcker använder jag knappt alls, bara på sommaren på stranden. Jag kollar inte så mycket film heller, men musik använder jag 24/7. Det ger en så bra känsla!

Sida 2 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Filippa Gillström
Ålder ... 17 år
Bor ... Nykvarn
Gör ... Går andra året på medielinjen på Thomasgymnasiet i Strängnäs
Familj ... Storasyster, lillasyster, föräldrar
Fritid ... Sova, hänga, äta
Framtidsplaner ... ”Aldrig högskolan – så fort man får chansen att inte gå i skolan är det klart man tar den!”

Denicé Gustafson
Ålder ... 17 år
Bor ... Nykvarn
Gör ... Går andra året på medielinjen på Thomasgymnasiet i Strängnäs
Familj ... Storebror och föräldrar
Fritid ... Tränar dans och konståkning, umgås med vänner
Framtidsplaner ... ”Inte läsa på högskola! Aldrig!”

Så använder vi it i skolan ... Eftersom vi går en medielinje inriktad på rörlig bild använder vi it mycket mer än de flesta studerande. Men även i de vanliga ämnena hjälper it oss att få fram information, lyckas med arbeten etcetera. Vi lämnar in arbeten, får arbeten och uppgifter via en webbplattform kallad Fronter. Där får vi all nödvändig information från skolan och lärare. Närvaro, scheman, övrig information från lärare, mejl, kontakt. Allt dras ihop till ett.