1/15
STARTSKÄRMEN. Om du har Office 2010 installerat på Windows 8, på en dator med stor skärm, då blir det här din startsida. Metro-gränssnittet i sig har du säkert vant dig vid nu, men det här är värt att titta närmare på.
Windows-appar dyker upp i Metro som små brickor, grupperade i grupper, med så mycket av namnet som får plats i brickan, resten klipps av. Till skillnad från startmenyn i Windows 7 klumpas alla legacy-appar i en grupp. I Windows 7 finns det en viss struktur i startmenyn: program som används mer sällan hamnar i en undermeny. Så blir det inte i Metro. Varje installerat Officeprogram får var sin bricka, alla brickor är lika stora, och förutom att ta bort en bricka eller flytta den någon annanstans så är det inte mycket du kan göra åt det.
2/15
SEMANTISK ZOOM. Om du nyper på Metro-skärmen, eller klickar på en liten ikon i nedre högra hörnet, zoomas du ut till en vy där du ser alla brickor. Den här processen kallas semantisk zoom. När du är utzoomad kan du flytta omkring hela grupper av brickor, och du kan sätta namn på grupperna: högerklicka på en grupp (eller peka och håll kvar fingret) och välj ”Name group”. I den här bilden har vi skilt ut de vanligaste Office-brickorna och lagt dem i en annan grupp än dem vi sällan använder. Inte lika elegant som att stoppa undan dem i en undermeny, men det funkar.
3/15
BRICKORNA BEFOLKAS. När du använder Metro-appar fylls brickorna i eftersom: Kalendern visar aktuella möten, Messaging tickar fram meddelanden du inte har sett, Mail tickar fram huvudena från olästa mejl och så vidare. Det är ingen överraskning att många av Metro-brickorna är kopplade till Microsoftprodukter. Fyra av brickorna på standardstartskärmen går till Xbox Live, tre försöker sälja på dig grejer från Windows Store/Marketplace. En bricka heter Finace och går till Bing Finance på webben. Det känns inte helt omöjligt att kamera-brickan förr eller senare kommar att försöka sälja på dig kameror ...
4/15
”CHARMS”. Det huvudsakliga navigationsverktyget i Metro, ”Charms bar” på engelska, kommer fram när du rör skärmen i högerkant (eller håller muspekaren i övre eller nedre högra hörnet). Här kan du snabbt söka, dela, gå till startskärmen, och få fram de rätt förenklade panelerna ”Metro Devices” och ”Metro Settings”. Sök verkar fungera i de flesta Metro-appar. Dela verkar inte göra det.
5/15
MEJL. Om du förlitar dig på Windows Live Mail eller Outlook Express kommer du inte att bli imponerad av Metro Mail. I dess nuvarande form finns det inget sätt att göra egna mappar eller organisera mejlen på något sätt över huvud taget, utöver att markera som läst/oläst. På ett krångligt sätt är det möjligt att flytta ett meddelande från en folder till en annan, men dra-och-släpp är uteslutet. Om det finns någon funktion för att flagga meddelanden i Metro Mail så har vi inte hittat den. För att söka måste du gå via sökfunktionen under Charms. Du kan inte formatera text. Och så vidare.
I 32/64-bitarsversionen fungerar Outlook fullt ut, och även Outlook Web Apps.
6/15
INSTICKSPROGRAM. När du surfar med Internet Explorer 10 under Metro och försöker ladda en sida som kräver Flash, händer det här. Du får tre val: Öppna, visa inte igen på den här sajten, och stäng.
Om du väljer Öppna, går Windows 7 över till legacy-gränssnittet, drar igång Internet Explorer 10 där och laddar sidan. (Dock bara i 32/64-bitars-versionen; inga insticksprogram ska enligt Microsoft fungera på ARM.)
Vi försökte flera gånger tvinga fram motsvarande alternativ för Active X. Men det enda vi fick var ett meddelande om att ”Active X stöds inte”.
7/15
APP-AFFÄREN. Alla appar för startskärmen och Metro måste laddas ner från Windows Store, och hålls uppdaterade på samma sätt som Iphone/Ipad-appar via Apple Store.
För företagsbruk går det att gå runt Windows Store och rulla ut egna appar till sina Windows 8-maskiner.
8/15
ALFABETISK ORDNING. För att lista alla appar och program – både nya och gamla – kan du högerklicka på en tom yta på Startskärmen, eller dra upp en panel från skärmens underkant, och välja ”All Apps”. Windows visar då en alfabetisk lista över dina Metro-appar och sedan alfabetiska listor över program som verkar vara ordnade på samma sätt som de skulle vara i en startmeny i Windows 7. Till exempel ser du alla 15 program från Microsoft Office 2010 i alfabetisk ordning – högst upp i listan hamnar det omåttligt populära ”Digital Certificate for VBA Projects”.
Skriver du på tangentbordet här så listar Windows alla program som börjar med de bokstäver du skrivit.
9/15
ALT-TABB. Windows 8 stödjer fortfarande gamla goda alt-tabb. Här får du upp en panel i mitten på skärmen där du kan röra dig mellan miniatyrbilder av de program som körs. Eller så kan du dra tummen (eller musen) längs skärmens vänsterkant för att få upp den här vyn. Är du i Metro-läget buntar Windows ihop alla legacy-program som körs i en enda miniatyrbild. Är du i legacy-läge får du bara miniatyrer av Metro-appar.
10/15
SPLIT SCREEN. Att du kan dela skärmen mellan två appar i Windows 8 har fått mycket uppmärksamhet. En tar upp 20 procent, den andra 80 procent. Genom att dra på mittbalken kan du göra den ena stor och den andra liten, men du kan inte ändra på 80/20-proportionerna.
För att dela skärmen måste du först ha båda apparna igång; sedan gör du som i föregående bild och visar alla appar – sedan tar du tag i den app du vill dela skärm med och drar den ut i vänsterkant.
11/15
HEMLIGA KONTEXTMENYN. Microsoft har tagit bort Startknappen ur Windows 8:s legacy-läge. (I Consumer Preview-versionen funkar inte ens längre registerhacket som tidigare har gått att använda för att trolla tillbaks den.) Men: om du högerklickar där Startknappen borde vara, eller håller ner fingret ett tag, ska du få upp den här menyn, med många användara grejer.
(Fotnot: Vissa har haft problem att få fram den här menyn, beroende på hårdvara.)
12/15
LAGRINGSYTOR. Windows 8 Storage Spaces sätter automatiskt upp speglar av dina datafiler. Idén påminner om raid, men tekniken är en annan.
I sin enklaste form kräver spegling med Storage Spaces tre fysiska diskar: en för uppstart av systemet och två för data. Varje disk du ansluter till Storage Spaces assimileras som av Borg: du kan inte använda den till något annat, och enhetsbokstaven försvinner i praktiken helt. Om Windows får slut på utrymme, ombeds du sätta in en extra disk. Om en av diskarna dör är informationen kvar – 100 procent av den. Sätt i en ny disk istället för den trasiga och balansen är återställd.
13/15
FILHISTORIK. Här är Microsofts försök att kopiera Apples Time Machine. File History lagrar backupkopior av alla dina bibliotek, kontakter, favoriter och filer på skrivbordet, på en plats du väljer fritt – i typfallet en nätverksenhet eller extern disk. Den kan spara kopior så långt tillbaka i tiden du vill, så länge utrymmet räcker. Du bestämmer också hur ofta den ska kopiera. Att ta tillbaka en gammal version är enkelt: filerna är inte komprimerade eller krypterade på något sätt. Ett utmärkt komplement till NAS-lagring.
14/15
HYPER-V. Virtualisering med Hyper-V fanns tidigare bara på Windows Server, men kommer nu till alla Windows-pc. Grundinstallationen av Windows 8 har en Hyper V färdig att använda. (Du behöver en relativt modern processor och 64-bitarsversionen av Windows 8.)
Varför inte sätta igång Windows 8 Server i en virtuell maskin på Windows 8?
15/15
REFRESH & RESET. Det värsta med de nya funktionerna Refresh och Reset måste vara att komma ihåg vilken som är vilken.
Reset steker allt på disken, lägger in en ny och fräsch Windows, och lämnar pc:n helt ren, färdig att till exempel avyttra.
Refresh behåller dina datafiler och personliga inställningar, men återställer Windows till grundinställningarna. Och tar bort installerade program. Allt du köpt i Windows Store kan du ladda hem på nytt, men för övrig mjukvara behöver du installationsmedia.
Du behöver en Windows 8-dvd (eller usb-drive) för att göra Refresh och Reset.
Någon definitiv lista på vad som tas bort respektive behålls vid Refresh och Reset har vi ännu inte sett.
I Consumer Preview-versionen av Windows 8 finns det mycket att se för både it-avdelningar, hugade användare, och mindre hugade användare (som förr eller senare också kommer att få stifta bekantskap med det nya operativet). Här går vi igenom ett antal nya och nygamla funktioner.
Systemet är inte klart, och allt det här kan komma att ändras. Men det är så nära vi idag kan komma en bild av det färdiga Windows 8 för 32- och 64-bitars-pc.