För 15 år sedan förutspådde mobilitetsexperten Andreas Sjöström på Sogeti att mobila lösningar skulle revolutionera världen. Men då han vände sig till chefen och sa att han ville satsa på mobil teknik fick han svaret: ”Vi jobbar inte med leksaker”. De senaste åren har tiden kommit ikapp honom. Med besked!

– Den mobila utvecklingen är en lika stor händelse som när webbanvändningen bröt fram i slutet av 1990-talet, säger Andreas Sjöström.

De senaste två åren har framför allt handlat om mobilt internet och appar. För ett företag har en app två huvudsyften, enligt Andreas Sjöström. Dels är det ett sätt att visa att man hänger med och är innovativ, dels är det en kanal för konkret marknadsföring av produkter.

Detta senare användningsområde är självklart intressantare och mer långsiktigt.

– Jag tror att vi kommer se färre reklamaffischer där företagen skyltar med appar. Idag har min lokala pizzabutik ”Tjalles pizza” en app. Då är det nästan pinsamt om större företag använder appen för att säga ”vi är moderna!”, säger Andreas Sjöström.

Andreas Sjöström, Sogeti

När ett företag bygger en app är utgångspunkten ofta att de vill erbjuda något som de redan tillhandahåller på nätet, fast berikat med den smarta telefonens specifika egenskaper. Det kan vara möjligheten att använda kameran eller bestämma geografisk position. I båda fall unika egenskaper som kan göra innehållet mer relevant.

– Ett bra exempel är katalog-appen från möbelföretaget Mio. Där kan man bläddra mellan olika möbler och ta fram exempelvis en soffa.

Om man sedan trycker på kameraknappen skalar telefonen av allt runt soffan och då kan du testa hur den skulle se ut i ditt vardagsrum, säger Andreas Sjöström, som tror att den här typen av mobila tjänster kommer att explodera de närmsta åren.
Utmaningen för företagen är att, liksom Mio, ta vara på möjligheten för att marknadsföra just sina tjänster.

– En del företag kommer at hitta ett sätt tidigt, för andra lär det dröja 20 år. Det är som med webben idag – vi har företag som fortfarande kämpar med online och webb medan andra företag, några av de allra största, har byggt hela sin affärsidé på webben.

Andreas Sjöström tycker att det är oerhört viktigt att företagen synkroniserar allt de gör mobilt med det de gör i sina andra kanaler.
– Det har med varumärket och med kundrelationerna att göra. Som företag måste jag se till kundens intressen.

Att ta steget över till en kundrelation i den mobila kanalen handlar om allt från design och tilltal och produktutbud hela vägen ner till system, plattformar och arkitektur.

Men mobil strategi är också en organisatorisk fråga.
– Det handlar ytterst om roller och ansvar. Vem har ansvar för att utveckla och bestämma omfattningen av företagets första appar?

Andreas Sjöström berättar att han har varit med om flera projekt där det visat sig att de som är formellt affärsansvariga inte ens vet om att företaget har lagt ut appar. Apparna kommer från något dotterbolag eller från marknadsavdelningen och ligger helt bortom affärsplanen.

Initiativet till att utveckla appar kommer oftast från marknads- eller kommunikationsavdelningen. Ibland sker utvecklingen i samarbete med en reklambyrå, vilket brukar innebära att appen blir varumärkesmässigt synkroniserad designmässigt men innehåller för få funktioner.

– Det är som de första hemsidorna på webben, de kommunicerar i princip bara färg, form och logotyp, säger han.

Bättre är att tänka till en vända och erbjuda något av affärsmässigt värde. Men då krävs det att man samarbetar över avdelningsgränserna.

Närmare bestämt mellan marknads- och kommunikationsavdelningen, affärsenheterna och it-avdelningen, vilka alla berörs av ett app-projekt på olika sätt. Här kan CIO spela en avgörande roll som katalysator i samtalet, föreslår Andreas Sjöström.

– Om du tar det ansvaret har du en chans att fylla en viktig funktion, säger han.

I sin roll som Sogeti-konsult brukar han se till att skapa särskilda ”katalysator-team” med representanter från de olika avdelningarna när han hjälper kunderna att ta fram en appstrategi.

– Gruppen ska ha ansvaret att bestämma omfattning, roadmap och målsättning för app-satsningen.

App eller mobilwebb, då? Vart är vi på väg? Andreas Sjöström tycker den diskussionen är onödigt polariserad. Båda spåren har relevans.

– Och användaren bryr sig inte. När du använder din telefon för att surfa vill du att webbplatser ska se fina ut, så en mobil webb är den minsta insatsen för ett företag. Samma gäller egentligen för appen. Om kunder inte hittar dig i Appstore undrar de om du finns på riktigt.