Så gott som varje myndighet och företag idag grunnar på appar och nya mobila funktioner. Men vissa branscher har större användning för tekniken än andra. Ett tecken på att bostadsmäklartjänsten Hemnet har lyckats med sin mobilsatsning är att allt fler svenskar säger sig ägna sig åt ”Hemnet-safari” på helgerna.
– Ja, det har tydligen myntats som ett uttryck bland folk som letar bostad. De använder appen för att kolla om det finns några attraktiva objekt i närheten när de är ute på stan. Det är väldigt kul, berättar Linus Lennstrand, CTO på Hemnet.

Han berättar att Hemnet lanserade sin första Iphone-app 2009. Idag används den av 160 000 personer i veckan. Och den utvecklas ständigt.
– Vi jobbar ju i en bransch där det finns fantastiska möjligheter att utnyttja mobilens egenskaper, framför allt positionering. Därför ser vi till att ligga i framkant, säger han.

Linus Lennstrand, CTO, Hemnet

I nästa version av Hemnet-appen som just nu utvecklas – och som ska lanseras nu i vår – satsar man alltså hårt på att få till en bra hantering av kartor och positioneringstjänster.

Till exempel kommer det att finnas stöd för ”Hemnet-safari”.
– Du kommer att kunna ha appen igång när du rör dig och automatiskt hitta bostäder till salu på vägen, avslöjar Linus Lennstrand.

Framåt säger han sig se en efterfrågan på push-notifieringar, exempelvis med information om nyinkomna bostäder eller slutpriser på försäljningar. Dessutom ser han möjligheter i lokalt anpassad annonsering. Han tror att 2012 är året då mobil annonsering kommer ta fart på allvar.

– Och en annan häftig grej som vi vi planerar att utveckla är en intelligent rekommendationsmotor som kan föreslå passande bostäder i närheten utan att du aktivt sökt.

Hand i hand med affären

Linus Lennstrand tycker att kunderna har höga förväntningar på Hemnets app. De vill ha tillgång till det totala utbudet och samma funktioner som på webben. Minst!
– Men när vi utvecklar för mobilen har vi ju så klart andra saker att ta hänsyn till än på webben, såsom mindre datorkraft och bandbredd.

Det svåraste är ändå att bygga saker på rätt sätt och att försöka förutsäga och förstå hur användarna använder tjänsten. Som i all utveckling.

Tidigare har Hemnet haft utvecklingen outsourcad, men nu bygger man upp en intern produktutvecklingsorganisation. Linus Lennstrand tycker att det är en stor fördel att ha utvecklarna i huset, så att de är en del av företaget och kulturen.

– Hemnet är ett teknikföretag, och utveckling är en av våra kärnkompetenser. Att utvecklarna har insyn i och insikt om våra mål och visioner är avgörande, säger han.

En annan orsak är att man vill underlätta kommunikationen mellan affärs- och produktutveckling. På Hemnet hänger teknik och affär tätt ihop, och det är viktigt med dialog.
– Affären är beroende av oss och vi av affären. Tillsammans måste vi skapa användarnytta och möta kundens behov, säger linus Lennstrand.

Just nu arbetar man för fullt med att utveckla och förbättra den nya appen. It och affärsutveckling har samarbetat från start. Teamet har lagt stort fokus på att analysera användarnas behov och sätta visionen. Allt från koncept och design till mer eller mindre färdiga prototyper har testats på olika användargrupper.

– Vi har fått in många synpunkter från användarna, både positiva och negativa. Dem har vi tagit avstamp i. Vi har också hämtat inspiration från liknande tjänster globalt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning