Bakom Stefan Engeseths bok "Sharkonomics-How to attack market leaders" ligger gedigen research.

- Jag läste, intervjuade några av världens främsta hajexperter och gick igenom hajattacker. Slutligen tog jag dykarcertifikat och åkte ner till Sydafrika där jag fick träffa vithajar öga mot öga, berättar författaren.

Hur kom du på den här idéen?

- I de flesta ledarskapsböcker utgår man från samma källor och då blir resultatet ganska likt. Jag har alltid varit fascinerad av naturen och speciellt av hajar så därför började jag undersöka olika djurarter för att se vad vi kan lära av dem.

Hur kan man applicera hajtänk på affärer?

- När det gäller hajar, speciellt vithajar, finns det väldigt många kopplingar till hur affärer fungerar, man ska utöka sin marknad, ta marknadsandelar och försvara de man har.

-Hajar har otroligt många smarta strategier. Ett exempel är att man inte märker deras attack innan det är för sent. De kommer farande i 50 km/h i vattnet och de är så bra kamouflerade att man inte upptäcker dem för än de är två meter bort.

-Men i företagsvärlden, om vi tar exempelvis Apple, så sänder de ut pressreleaser flera månader i förväg om de ska släppa en ny produkt i Sverige. Det är ju som att hälla ut blod i vattnet, man lockar en massa andra hajar till det svenska territoriet. Samsung och HDC kommer direkt och äter upp delar av marknaden innan Apple ens har kommit ut med sin produkt. Jag tror att det är bättre att vara osynlig på marknaden så länge som möjligt för att sedan göra en blixtattack och
ta marknadsandelar innan någon annan hinner reagera.

Diplomati är kanske inte det som hajar är mest kända för, hur klarar de att samarbeta?

- Naturen är ju ganska brutal men hajar är bra på att samarbeta om de har ett gemensamt mål, till exempel att jaga en val. Då kan man samarbeta så att alla kan äta, man har ett gemensamt intresse.

- Men egentligen handlar det om att hajar är väldigt fokuserade. De gör bara det som gynnar dem. I affärslivet är vi väldigt ofokuserade, mycket energi går åt till saker som inte gynnar affären.

Hur bra är hajar på att planera långsiktigt?

- De har ju funnits i 420 miljoner år så det är klart att de är väldigt strategiska. Till exempel äter de inte upp all mat i ett territorium, utan går vidare till ett annat område, så att det första ska kunna återhämta sig.

- Det kan man översätta till olika marknader. Om man överetablerar sig eller går för fort fram på en marknad kan folk tröttna på produkterna. Här har Apple gjort det bra genom att vara lite mindre tillgängliga.

Hur ska man göra för att bli en mer hajlik ledare?

- En jättebra fråga. Man ska vara mycket mer strategisk och väldigt målfokuserad när man jagar sitt byte.

- Man måste också bygga upp ett försvar. Vad jag har sett genom åren är att de flesta företag inte har något försvarssystem överhuvudtaget. Hela belöningssystemet bygger på attack men man har inget försvar.

- Det är en stor risk. Alla företag har en svag period och då måste man vara beredd på att man har hajar efter sig som bara väntar på att man ska visa svaghet och som kommer att attackera då.

- Många vds tror att år 0 infaller när de börjar på företaget men man måste gå tillbaka till historiken och se vilka misstag som gjorts tidigare, för hajar glömmer aldrig.

- Sedan får man aldrig stå still. Man måste hela tiden jaga efter nya möjligheter, utvecklas och sprida ryktet om hur bra försvar man har så att de i omgivningen vet att det kommer att kosta om man attackerar.

Måste man bli mer hänsynslös?

- Jag skulle inte säga att naturen är hänsynslös, snarare strategisk. Men det är ju klart, det är ganska tufft i hajvärlden. Hoppar man i vattnet får man räkna med att man är på hajarnas territorium.

- Men min bok handlar ju om att lära sig av de positiva egenskaper som hajarna har. Det betyder ju exempelvis inte att man behöver äta upp sina samarbetspartners bara för att de råkar simma lite långsamt.