Sammanslagningar, nedskärning och stenhård konkurens. Läkemedelsjätten Pfizer står under hårt tryck. Och så gör också dess it-avdelning. Förutom att genomföra besparingar omorganiserar CIO:n Jeff Keisling sin personal mot ett mer kommersiellt tänkesätt.
– Det blir ett svårare jobb när man vet att man blir värderad för hur man bidrar till affärerna, säger han.

Det gäller särskilt nu när Pfizer tar itu med de tekniska och politiska svårigheterna med att lansera idéer på platser där folk inte vet var de kan ansluta sig till internet nästa gång.

En viktig framtidsstrategi för läkemedelsjätten är nämligen att etablera sig på ”nya” marknader, som Indien, Brasilien och Kina – och att skapa långsiktiga relationer med kunder där. Bakgrunden är en fundamental förändring som företaget genomgår.

Kassakorna sinar

Stillasittande chipsätare har länge fyllt Pfizers kassakistor. Lipitor, som sänker kolesterolet, har varit Pfizers mest sålda piller tolv år i rad – en storsäljarnas storsäljare! 2010 drog Lipitor in 10,7 miljarder dollar, 16 procent av företagets totala intäkter.

Men i november 2011 förlorade Pfizer patentskyddet för Lipitor och därmed den exklusiva rätten att tillverka och sälja läkemedlet.
Konkurrenterna stod redo i kulisserna med kopior och hoppet om att tjäna miljarder ...

Och det är bara början. De närmsta fyra åren löper ytterligare sex av Pfizers viktigaste patent ut, vilket innebär att medicinerna blir fritt byte för företag som livnär sig på läkemedelskopior. Pfizer har förberett sig så gott det går. Tiotusentals anställda har sagts upp och forskningsbudgeten har skurits ned med miljarder. Allt för att minska den ekonomiska smällen när patenten löper ut.

Men Pfizer är också på jakt efter nya verksamhetsfält och strategier.

Att jaga ”storsäljare” är fortfarande viktigt, men att hålla enskilda patienter i hand, och hjälpa dem att hantera livslånga tillstånd som ledinflammation och högt blodtryck, har exempelvis blivit allt mer betydelsefullt.

Liksom att hitta dessa patienter på de nya tillväxtmarknaderna.
Och det gäller inte bara Pfizer – hela läkemedelsindustrin står inför liknande utmaningar, enligt Erik Gordon, som är professor i affärsverksamhet vid University of Michigan.
– Hela branschen andas desperation, konstaterar han.

Orsaken är alltså att det inte går att förlita sig på storsäljarna längre nu när företagen som tillverkar kopior har blivit så snabbfotade. Förvärv av dessa företag är således en annan viktig del i Pfizers framtidsstrategi.

Liksom nya typer av samarbeten.
– Om du förlitar dig på storsäljare tjänar du fantasiljoner och lägger ut fantasiljoner. Men när pengarna går rakt till kopiorna måste du börja jobba på ett nytt sätt, säger Erik Gordon.

Jeff Keisling bekräftar bilden: Det har blivit svårare och dyrare att utveckla läkemedel på egen hand.
– Den innovationscykeln är mindre framgångsrik än förr, säger han.

Dessutom har resurserna krympt överlag. Sedan 2005 har Pfizer minskat antalet anställda med över 49 000 personer, cirka en tredjdel av styrkan. Samtidigt fortgår den omstridda planen på att minska budgeten för forskning och utveckling med upp till tre miljarder dollar, ner till 6,5–7 miljarder dollar till slutet av 2012. Allt som allt har det lätt till att Pfizer har blivit mer öppet för samarbeten med utomstående företag och forskare.

Eftersom Pfizer nu har färre anställda och mindre forskningspengar att röra sig med har man bland annat börjat använda ett virtuellt FoU-system, i ”molnet”, för samarbete med över 500 forsknings- och utvecklingsorganisationer externt.
– Så it spelar en avgörande roll i den nya, öppna innovationen, konstaterar Jeff Keisling.

Ett annat exempel är en portal som forskare använder för att dela med sig av medicinska bilder och biologisk information. Tidigare skulle insamling och förpackning av sådana data ha tagit upp till en månad. Nu går det på tre till fem minuter!
– Att använda it för att snabba upp utvecklingen av läkemedel kan inte undgå att förbättra Pfizers konkurrensläge, säger Jeff Keisling.

Fakta

Eftersom Pfizers läkemedelspatent håller på att gå ut satsar läkemedelsjätten på it och framväxande marknader, men skär ner på anställda och FoU.

2007:

 • Chuck Williams slutar efter sex år som Pfizers första cto/cio. Han ersätts av Walt Hauck, som hade varit på Pfizer sedan 1995.

2008:
 • Pfizer startar affärsenhet för framväxande marknader. Testar kundkortet eCard med ­patienter i Filippinerna. Walt Hauck slutar som cio och ersätts av interims-cio:n Rich Nossek.

2009:
 • Pfizer påbörjar utvecklingen av CUE, ett molnbaserat kundvårdsprogram för försäljningsagenter som marknadsför läkemedel till läkare.
 • (Oktober) Pfizer förvärvar Wyeth för 68 miljarder dollar och satsar ­ytterligare 569 miljoner dollar på integrering. Jeff Keisling, tidigare cio på Wyeth, utses till cio på Pfizer och ersätter Rich Nossek.

2010:

 • Pfizer satsar ytterligare en ­miljard dollar på integration av Wyeth och fullföljer 500 projekt. Når två miljarder ­dollar i minskade kostnader.
 • Utgifterna för forskning och utveckling är 9,4 miljarder dollar.
 • (December) Vd:n Jeff Kindler säger upp sig under tryck från styrelsen samtidigt som andra höga chefer uppges agera för byte på toppen.
 • Ian Read, tidigare chef för Pfizers biofarmaceutiska verksamhet, tar över och fortsätter de besparingsplaner som redan påbörjats.
 • Antalet anställda uppgår till 110 600, en minskning på 10 100 sedan förvärvet av Wyeth i oktober 2009.

2011:
 • Pfizer planerar att minska utgifterna för FoU med mellan 1,1 miljarder och 1,4 miljarder dollar till mellan 8–8,5 miljarder dollar.
 • (November) Patentet på Lipitor går ut.

2012:
 • Pfizer planerar kostnadsnedskärningar med 4–5 miljarder dollar till årets slut. I det ingår 1,5–2 miljarder dollar från FoU, där budgeten skärs ner till 6,5–7 miljarder dollar.

2019:

 • Patentet på Viagra går ut.