Nya nya marknader

En tillväxtmarknad kan vara mer än ett växande område. Det kan också vara en ny kund eller kundgrupp – oavsett geografin – som är villig att ingå i en relation med ett företag.
– En del företag – även vissa tungfotade – har börjat inse detta, säger ekonomen Umair Haque.

Han talar om ”relationsorienterade marknader” och påpekar att företagen måste göra mer än att bara sälja produkter för att vinna insteg här.
– De måste komma med information som kunderna inte kan få tag i någon annanstans, eller inte kan få på riktigt samma sätt, säger han.

Att vara expert på att använda it räcker bara en bit. De företag som kommer att bli framgångsrika är de som utvecklar informationsbaserade produkter som verkligen hjälper människor på det personliga planet.
– Riktigt värde är när människor uppnår påtagliga, bestående vinster, säger han och nämner Nikes chip-bestyckade löparskor som exempel.

De bidrar till bättre löpresultat genom att låta den som tränar få information om antalet tillryggalagda kilometer, steglängd och löparstil. Och genom att föreslå förbättringar via analysprogram och sociala medier.
– Det smartaste sättet att sälja löparskor, eller vad som helst, är att hjälpa folk att använda dem på ett mer produktivt sätt, säger han.

Just så ser Pfizer på produkter som Ecard och mobilappar. De är till för att få människor mer engagerade.
– Att sms:a påminnelser om att ta medicin eller vaccin gör människor friskare, konstaterar Susan Silbermann, som är chef för Pfizers tillväxtmarknader i Latinamerika.

Frågan är ändå om det räcker för att ersätta de miljarder som storsäljarna inte längre bidrar med. Det är tveksamt, tror Erik Gordon.

Vid sidan av strategierna som nämnts här överväger Ian Read, som utsågs till vd för Pfizer i december 2010, bland annat att avknoppa eller sälja flera affärsenheter – som veterinärmedicinska produkter.
– Sådana tilltag brukar välkomnas av börsen, men inte alltid av de anställda, resonerar Erik Gordon.

Jeff Keisling är ändå positiv. Genom satsningen på it-standarer, och att få ut it-folk i affärsenheterna, vill han få med it i diskussionen om nya affärsidéer från start – och bli ännu bättre på att bidra med lösningar!

Och självklart har Pfizer inte gett upp drömmen om en ny storsäljare. Just nu hoppas man på Xalkori, en ny medicin mot lungcancer, som blev godkänd i USA i augusti.

IDG News

Fakta

Eftersom Pfizers läkemedelspatent håller på att gå ut satsar läkemedelsjätten på it och framväxande marknader, men skär ner på anställda och FoU.

2007:

 • Chuck Williams slutar efter sex år som Pfizers första cto/cio. Han ersätts av Walt Hauck, som hade varit på Pfizer sedan 1995.

2008:
 • Pfizer startar affärsenhet för framväxande marknader. Testar kundkortet eCard med ­patienter i Filippinerna. Walt Hauck slutar som cio och ersätts av interims-cio:n Rich Nossek.

2009:
 • Pfizer påbörjar utvecklingen av CUE, ett molnbaserat kundvårdsprogram för försäljningsagenter som marknadsför läkemedel till läkare.
 • (Oktober) Pfizer förvärvar Wyeth för 68 miljarder dollar och satsar ­ytterligare 569 miljoner dollar på integrering. Jeff Keisling, tidigare cio på Wyeth, utses till cio på Pfizer och ersätter Rich Nossek.

2010:

 • Pfizer satsar ytterligare en ­miljard dollar på integration av Wyeth och fullföljer 500 projekt. Når två miljarder ­dollar i minskade kostnader.
 • Utgifterna för forskning och utveckling är 9,4 miljarder dollar.
 • (December) Vd:n Jeff Kindler säger upp sig under tryck från styrelsen samtidigt som andra höga chefer uppges agera för byte på toppen.
 • Ian Read, tidigare chef för Pfizers biofarmaceutiska verksamhet, tar över och fortsätter de besparingsplaner som redan påbörjats.
 • Antalet anställda uppgår till 110 600, en minskning på 10 100 sedan förvärvet av Wyeth i oktober 2009.

2011:
 • Pfizer planerar att minska utgifterna för FoU med mellan 1,1 miljarder och 1,4 miljarder dollar till mellan 8–8,5 miljarder dollar.
 • (November) Patentet på Lipitor går ut.

2012:
 • Pfizer planerar kostnadsnedskärningar med 4–5 miljarder dollar till årets slut. I det ingår 1,5–2 miljarder dollar från FoU, där budgeten skärs ner till 6,5–7 miljarder dollar.

2019:

 • Patentet på Viagra går ut.