Nytt windows, nytt office, ny SQL Server och nytt affärssystem. Med mera. Microsofts företagsprodukter är inne i en uppgra­deringscykel av aldrig tidigare skådat slag. En teknisk uppfräschning av i princip varje produktfamilj ackompanjerad av tunga slag på stora marknadsföringstrumman!
 – Det är definitivt något unikt på gång, säger Ted Schadler, analytiker på Forrester Research, som menar att varje CIO måste hålla sig uppdaterad, för att kunna fatta rätt beslut inför framtiden.

Microsoft är den mest strategiska leverantören, bakom de mest använda it-lösningarna i arbetslivet, påpekar han.
– Så allt de gör är av avgörande betydelse för ett företag, och som CIO måste du vara extremt bevandrad i alla deras göranden och låtanden.

Främst bland uppgraderingarna är förstås nya versioner av operativsystemet Windows till Windows 8 – för pc, plattor, servrar och kanske även telefoner.

En ny Internet Explorer – version 10 – är också under utveckling. Samtidigt får Of­fice-familjen en uppfräschning med nya versioner av allt från Word, Powerpoint och Excel till Exchange, Lync och Sharepoint, både i sina installerade versioner i Office 15 och i molnbaserade Office 365.

Server- och andra backend-produkter lyfts också, inklusive databasen SQL Server, administrationsverktyget System Center, utvecklingsplattformen Visual Studio och affärssystemen i Dynamics-linjen.
Det är som synes en hel del att ta ställning till som Microsoft-användande CIO vad gäller framtida uppgraderingsplaner, men analytikerna varnar för att låta sig förföras av det väloljade pr-maskineriet. Av stor vikt är istället att göra noggranna analyser av mål och behov – för både it och verksamhet – och utifrån dem besluta om huruvida en uppgradering är motiverad.
– CIO:er måste fokusera på total ägandekostnad och värdehemtagning, tco och roi. När de har gjort en tco-analys vet de vad de betalar idag – då kan de göra en roi-bedömning, säger analytikern Michael Osterman på Osterman Research.

Men grotta inte ner dig i varje produkt, utan fokusera istället på hur organisationens ”roadmap” ser ut, tipsar IDC-analytikern Al Gillen.
– Det gäller att identifiera vilken teknik ditt företag behöver ha på plats och förstå var glappen finns, vad som finns på marknaden, vad Microsoft har i sin portfölj idag och i kommande proukter, säger han.
– Du måste titta på vilka bitar som passar i vilka hål, och hitta möjliga vägar framåt för organisationen.

Nytt Windows

Det har varit – och är – myc­ket förhandssnack om Windows 8. Förutom det pekskärmsanpassade gränssnittet Metro, har ­Microsoft tryckt hårt på företagsfunktioner som Windows To Go, som gör att du kan boota från ett usb-minne samt på enklare hantering av wi-fi och mobilt bredband för användare.

Till det kommer nyheter inom VDI, virtuell desktop-infrastruktur, en ny säkrare boot-process och en version för ARM-processorer kallad WOA. Men trots Microsofts idoga bloggande om och många demonstrationer av Windows 8, och trots att en
betaversion varit tillgänglig sedan i februari, är det fortfarande för tidigt att ens börja fundera på att använda systemet, tycker Al Gillen på IDC.
– Windows 8 är inte ens på release candidate-stadiet än så länge, så det är för tidigt för de flesta företag att ta några affärsbeslut. Vi måste se den färdiga produkten först, säger han.

Alla är inte övertygade om att Windows 8 kommer att få det genomslag som Microsoft hoppas på.

Michael Silver som är analytiker på Gartner tror att Windows 8 blir ett nytt Vista: en version man hoppar över, utom i specialfall, exempelvis om företaget vill satsa på Windows-plattor istället för Ipad eller Android.

Även de CIO:er vi har talat med tycks ta Windows 8 med ro. De flesta har visserligen fullt upp med uppgradering just nu – men till Windows 7. Åttan ligger en bra bit in i framtiden.
 – Jag har den på radarn, men bara i periferin. Det är inget jag försöker sätta mig in i strategiskt, säger Cam Crosbie som är CIO på försäkringsbolaget Equitable Life of Canada.
– Utifrån marknadsföringen ser det mesta bra ut, men vi vill vara säkra på att allt vi satsar på har mycket
affärsvärde för oss, fortsätter han.

Cam Crosbie håller som bäst på att uppgradera försäkringsbolagets 550 användare till Windows 7 och Office 2010, och planen är att stanna kvar på den standarden i åtskilliga år.
– Vi tar god tid på oss för att vara säkra på att det verkligen finns ett värde i möjliga lösningar innan vi tar steget över till dem, säger han.

Det är helt rätt inställning till Windows 8, som betatestas nu, tycker Michael Silver på Gartner.

På hotelljätten Hyatt räknar man med att vara klar med Windows 7 i hela Nordamerika först till nästa årsskifte. Då har man hållit på med övergången från XP i nästan fyra år, sedan 2009. Men så handlar det också om nästan 35 000 datorer. CIO:n Mike Blake är imponerad av Windows 7, han tycker att det är en ”fantastisk produkt” som fått honom att kovända om Microsoft.
– Förut hatade jag Microsoft, nu är jag en förespråkare, säger han.

Vad gäller Windows 8 har han inte räknat ut det än, men det finns många obesvarade frågor, tycker han.