Hallå där, Magnus Kempe, director of retail & finance på framtidskonsulterna Kairos Future ... vart tror du it-utvecklingen tar oss om tio år?

– Jag håller på mycket med medie- och retail-branscherna, och det är två sektorer som kommer att förändras mycket. Idag ligger mediebranschen i framkant när det kommer till ny teknik, och det kommer att fortsätta – allt som kan vara digitalt kommer att bli det.

– Och det här har också en djupare inverkan på samhället. Tidigare var mediebolagen den tredje statsmakten, som i mångt och mycket kontrollerade den information som spreds i samhället. Men i takt med att det blir allt enklare för vanliga medborgare att publicera och sprida information blir konkurrensen om informationsmonopolet allt större och det påverkar demokratin, något som vi redan kunnat se bland annat i den arabiska våren.

Och vad händer inom retail?
– Där ligger man lite efter mediebranschen. Om tio år kanske retail är där medierna är idag. 
– Den största förändringen som vi kommer att se här är att vi kommer att gå över till det som jag brukar kalla för ”liquid shopping-experience”, vi kommer inte längre att ”gå ut och shoppa”. Shopping kommer att ske hela tiden, vi kommer hela tiden att ta emot erbjudanden, göra inköp och boka av och boka på på nätet.

Vilka blir de viktigaste frågorna rörande it och teknik i framtiden?
– Big data blir jätteviktigt. I grund och botten handlar det om vem som kontrollerar informationen. Redan idag ser vi hur fler och fler företag lägger stora resurser på att samla in information om sina kunder. I framtiden kommer det att bli ett ”chicken race” mellan stater och företag om vem som har mest information.
– Google tävlar ju redan mot stater genom att samla in så mycket information som möjligt om användarna. Samtidigt vill de inte att stater ska ha rätt att samla in information om medborgarna, och de får stöd av många aktivister på nätet. Det där tycker jag är lite kontigt, vad är det som säger att Google är bättre på att förvalta information och inte utnyttja den på fel sätt?

Vem kommer att vinna kriget om informationen?
– Staterna försöker fortfarande behålla makten med hjälp av FRA-lagar och lagringsdirektiv. Just nu känns det kanske som de ligger i underläge men samtidigt har bland annat finanskrisen lett till att människor inte längre är lika kritiska till regleringar. I dag är det få som är för en helt fri marknad. De flesta accepterar vissa regleringar.
– På längre sikt tror jag inte att globaliseringen kommer att kännas lika självklar. Finanskrisen, och även euro-krisen, har visat att man kan vara ”too big to sail” – det är lättare att hoppa i livbåtarna om man inte sitter fast i en jättestor struktur som man förlorat kontrollen över. I framtiden tror jag att fler kommer att acceptera att även internet stängs in.
– Samtidigt kommer nästa stora konflikt att bli ”Vem äger medborgarna?”. Det kanske inte nödvändigtvis blir nationalstaten som är den viktigaste enheten. Kanske finns det vissa människor som hellre bryter med sitt medborgarskap än sitt Apple-universum? På internet finns det redan idag ”nationer” med sin egen juridik, sin egen valuta och sin egen kultur ...

Hur kommer teknikutvecklingen att påverka individer och arbetslivet i framtiden?
– I och med den ökade mobiliteten kommer gränserna mellan arbetsliv och fritid att suddas ut. Det är kanske den viktigaste förändringen.

Vissa ifrågasätter ägandet av egna it-enheter i framtiden. Vad tror du om det?
– Mobilitet och positionsbaserade tjänster blir jättestort, det är inget tvivel om det. Men jag tror att det dröjer innan vi kommer att se en massa skärmar på andra håll. Internet-kaféer har ju trots allt funnits i 15, år men det verkar som folk vill ha sin egen utrustning.

– Samtidigt finns det ju ett stort intresse bland it-företagen att flytta över saker till molnet. Det kan till slut leda till att vi blir helt fria från hårdvara. Men frågan är hur långt vi kommer att komma på tio år. Att möjligheten finns betyder ju inte att folk vill ta till sig det och anpassa sig. Jag tror att det kommer ta längre tid än tio år innan folk slutar köpa egna datorer.

Finns det någon CIO om tio år?
– It blir allt viktigare, och jag tror att det är orealistiskt att det inte skulle finnas någon som svarar för tekniken även i framtiden. Kanske kommer det att uppstå andra modeller för styrning men man ska komma ihåg att flera olika devices inte gör saker mindre komplicerade, snarare tvärtom, och någon måste styra över det.
– Möjligen skulle CIO:er förlora sitt inflytande i en värld utan hårvara, men så länge som det finns hårdvara kommer CIO:n att finnas kvar, och jag tror inte att hårdvaran kommer att försvinna inom de kommande 10 åren!