Erbjuder utbildning

Till en början anställde Websearch högutbildade ungdomar, men trots att man erbjöd bra lön och goda förhållanden var personalomsättningen hög. Många lämnade företaget för att satsa på en karriär i utlandet. Lösningen blev att starta ett utbildningsprogram som riktar sig till mindre bemedlade ungdomar.

I praktiken innebär det att man letar upp begåvade elever som nyligen har slutat gymnasiet, men som inte har råd att läsa på universitet, och erbjuder sig att finansiera en fyraårig akademisk utbildning åt dem. Som motprestation åtar de sig att arbeta i fyra år åt Websearch efter studierna. Och under själva studietiden ingår de i ett mentorprogram där de kommer in några timmar i veckan på kontoret för att lära sig programmera.

Enligt Björn Söderberg är det en riktig win-win-deal för alla parter. Ungdomarna får en akademisk utbildning och erfarenhet av att jobba på ett modernt, framgångsrikt företag, till en lön som är 10-15 gånger högre än de hade haft annars i Nepal. Och Webserach får tillgång till spetskompetens till bra pris .
– Vi kan välja ut exceptionella talanger och utbilda dem i exakt det vi vill att de ska kunna. Den investering på cirka 100 000 kronor det rör sig om tjänar vi in på ett år eller två när vi jobbar mot svenska kundföretag, konstaterar Björn Söderberg.

Han berättar att idén om utbildning föddes redan på återvinningsföretaget. Då ville han att de anställda skulle kunna läsa sina arbetskontrakt och anställde därför en lärare som lärde dem att läsa och skriva.
– Det är den bästa investering jag gjort någonsin! När medarbetarna lärde sig läsa och skriva effektiviserades hela verksamheten. Det gick plötsligt att ge skriftliga instruktioner och alla fick samma bild av vad som skulle levereras. Sedan dess har jag levt efter att en investering i de anställda är en investering i företaget.

Applikationer gör nytta

Websearch sysslesätter idag 32 utvecklare och programmerare i Kathmandu och fyra personer i Stockholm. Företaget har fyra affärsområden: mobil webb, applikationer som gör nytta, webbsajter och enklare uppgifter – exempelvis friläggning av bilder. Förutom att erbjuda jobb åt talangfulla unga nepaleser är en uttalad strategi att jobba med lösningar som bidrar till samhällsnytta.

Över hälften, cirka 70 procent, av de webbsajter Websearch bygger är för företag och organisationer som jobbar med miljöteknik eller hållbar utveckling. Och i kategorin ”applikationer som gör nytta” har man bland annat tagit fram en första-hjälpen app åt Röda Korset.

Hetast just nu är dock allt som rör mobil webb, och för två år sedan inledde Websearch ett samarbete med företaget Triggerfish i form av dotterbolaget Mobilwebb.com där Websearch står för utvecklingen, medan Triggerfish har hand om försäljning och kundkontakter i Sverige.

Affärsidén är helt enkelt att hjälpa företag att anpassa sin webb till mobilen – även om webben är komplex.
– Vi har en teknik som gör det möjligt att mobilanpassa komplicerade flöden, förklarar Björn Söderberg som anser att många behöver hjälp när det gäller att tänka mobilt.
– Ofta tror man att det bara är att ta all information från hemsidan och smälla upp den på mobilwebben. Men då förstör man hela konceptet. Vår grundidé är istället att begränsa funktionerna till fem knappar.

Fakta

Huvudstad ... Kathmandu
Språk ... Nepali
Invånare ... 29,9 miljoner
Religion ... 81 % hinduer, 11 % buddhister, 4 % muslimer, 4 % kirater
Sysselsättning ... Störst är jordbruks- och tjänstesektorn.

Statsskick ... Republik sedan 2008 då maoister efter flera års inbördeskrig vann valet och störtade kungen och regerin­gen. Idag leds landet av en koalitionsregering. Fem premiärministrar har avlöst varandra de senaste fyra åren.

Ålder ... 30 år
Yrke ... Vd Websearch, föreläsare, entreprenör.
Bor ... Stockholm 4 mån/år, Kathmandu 8 mån/år.
Utbildning ... Livets hårda skola.
Familj ... Fru Bina Shrestha Söderberg och styvsonen Chand.

Därför Nepal ... Fick tips av en vän som är resejournalist. Hade även kontakt med ”Namaste Nepal Society”, en svensk ideell förening som jobbar med biståndsprojekt i Nepal.

Ingång i it-branschen ... ”En dag blev jag utslängd från fysiken då jag ville bygga ett vindkraftverk. Som hämnd lade jag in ett virus i min lärares miniräknare. Det var då jag insåg att jag var rätt bra på virus så jag började ta betalt för att rensa datorer från virus”.
Motto ... ”Det är okej att misslyckas.”

Grundat ... 2006
Anställda ... 32 i Nepal, 4 i Sverige.
Omsättning ... 6 miljoner kronor.
Kunder ... Röda korset, Stockholm Läns Landsting, Utbildningsradion, Kolmårdens djurpark, Suzuki, Mitsubishi Motors, Centrum för ät­störningar m fl
Verksamhet ... 25 % webbutveckling, 25 % applikationsutveckling,
40 % mobilwebbutveckling (genom dotterbolaget Mobilwebb.com),
10 % enkla tjänster såsom friläggning av bilder.
På webben ... websearchpro.net