Utmaningar och hinder

De första två åren var sega, men nu börjar det ta fart: första kvartalet 2012 har Mobilwebb.com sålt mer än under hela 2011. Hittills har företaget byggt runt 200 mobila sajter. Kunderna är allt från Suzuki och Mitsubishi till Kolmårdens Djurpark.

Hela Websearch är idag ett stabilt och välmående företag, men vägen hit har varit full av utmaningar. En av de största svårigheterna har varit att få upp kvalitetsmedvetandet bland de anställda, vilket i sin tur hänger ihop med kulturen i Nepal.
– I Sverige har vi en stark känsla för kvalitet och väldigt höga krav. Så är det inte i Nepal – där fungerar ingenting, försöker man stänga dörren eller öppna fönstret går det inte och det finns inget vatten i kranen. Även om man är rik har man lärt sig att acceptera det, berättar Björn Söderberg.

De två första åren arbetade han och hans kollegor således intensivt med att förändra synen på kvalitet bland de anställda. Något som hjälpte stort var när man började ta fram klickbara prototyper till specarna.
– På så sätt upptäcker man snabbt om det finns några missförstånd.

Men det är ändå inte här de stora problemen ligger, enligt Björn Söderberg. Det som har varit allra svårast med att driva företag i Nepal är att det har pågått ett inbördeskrig.
– Man vet inte vad som händer från en dag till en annan och det kommer ofta olika grupper och politiker som kräver pengar och lägger sig i.

Som när han tvingades stänga den framgångsrika brickettfabriken Watabaran Biofuel som han hade grundat 2010 som en avknoppning från återvinningsföretaget:
– En grupp som arbetade för en av Nepals inflytesrika politiker kom och sparkade in grindarna och hotade att bränna ner fabriken. Så vi fick stänga.

Än så länge har inga hot riktats mot Websearch. Och Björn Söderberg är egentligen inte särskilt orolig.
– Fördelen med att driva ett it-företag är att ingen fattar vad vi gör. Politikerna ser några ungdomar framför datorer. Det verkar inte seriöst!

Sann entreprenör – men kluven till csr

Björn Söderberg är en sann entreprenör och har ständigt nya projekt på gång. Nyligen startade han ännu ett samhällsnyttigt företag, Mobilsamåkning, för att samordna resor på landsbygden. Förra året utsågs det till ”Årets landsbygdsinnovation” i Sverige. I botten återfinns en innovation utvecklad av Websearch i Nepal.

I Nepal är folk extremt kreativa när det kommer till mobilanvändning överlag, berättar Björn Söderberg.
– Det är väldigt inspirerande. Det finns knappt smarta telefoner men de kan göra fantastiska saker med sina gamla, vanliga mobiler. De kollar priset på grödor för att se om det är någon idé att ta sig till marknaden. Skolorna har väl utarbetade system för att meddela om oförutsägbara ledigheter, exempelvis vid strejk, och butikerna är jätteduktiga på att arbeta med kunderbjudanden via sms. Där ligger vi åratal efter i Sverige.

Björn Söderberg har blivit en profil inom csr, men när det kommer till Websearch och Nepal vill han betona att det inte handlar om välgörenhet. Ingen ska välja Websearch enkom för att det är ett csr-företag, tycker han. Och även inför dem som vill dra nytta av Websearch csr-profil i sin marknadsföring är han lite kluven.
– Csr handlar inte om pr, utan om att göra affärer som är bra för samhället och lönsamma på längre sikt.

– Men det är förstås viktigt att få in de här frågorna eftersom vi brinner för dem, tillägger han och berättar att många kunder vill hälsa på i Nepal.

Men det sker sällan direkt. Det är först några år in i samarbetet när de märker att allt fungerar som det ska som de börjar intressera sig!

Fakta

Huvudstad ... Kathmandu
Språk ... Nepali
Invånare ... 29,9 miljoner
Religion ... 81 % hinduer, 11 % buddhister, 4 % muslimer, 4 % kirater
Sysselsättning ... Störst är jordbruks- och tjänstesektorn.

Statsskick ... Republik sedan 2008 då maoister efter flera års inbördeskrig vann valet och störtade kungen och regerin­gen. Idag leds landet av en koalitionsregering. Fem premiärministrar har avlöst varandra de senaste fyra åren.

Ålder ... 30 år
Yrke ... Vd Websearch, föreläsare, entreprenör.
Bor ... Stockholm 4 mån/år, Kathmandu 8 mån/år.
Utbildning ... Livets hårda skola.
Familj ... Fru Bina Shrestha Söderberg och styvsonen Chand.

Därför Nepal ... Fick tips av en vän som är resejournalist. Hade även kontakt med ”Namaste Nepal Society”, en svensk ideell förening som jobbar med biståndsprojekt i Nepal.

Ingång i it-branschen ... ”En dag blev jag utslängd från fysiken då jag ville bygga ett vindkraftverk. Som hämnd lade jag in ett virus i min lärares miniräknare. Det var då jag insåg att jag var rätt bra på virus så jag började ta betalt för att rensa datorer från virus”.
Motto ... ”Det är okej att misslyckas.”

Grundat ... 2006
Anställda ... 32 i Nepal, 4 i Sverige.
Omsättning ... 6 miljoner kronor.
Kunder ... Röda korset, Stockholm Läns Landsting, Utbildningsradion, Kolmårdens djurpark, Suzuki, Mitsubishi Motors, Centrum för ät­störningar m fl
Verksamhet ... 25 % webbutveckling, 25 % applikationsutveckling,
40 % mobilwebbutveckling (genom dotterbolaget Mobilwebb.com),
10 % enkla tjänster såsom friläggning av bilder.
På webben ... websearchpro.net