Under OS lämnade mer information än någonsin tidigare arenorna i London för att färdas runt jorden.
Att titta på hur OS it-organisation arbetade med applikationer, infrastruktur och kompetens för att klara utmaningen kan bida med värdefull information om hur man bör hantera infrastruktur för att förhindra oförutsedda problem, och hur man ser till att företagets operationer flyter smidigt även när besökstrafiken peakar.

Här kommer 7 lärdomar som CIO:er bör dra av OS 2012.

1. BI kan visa information på ett nytt sätt

När Qliktech körde sin Qlikview Business Intelligence-app live för 30 populära idrottsmän avslöjades en del intressanta uppgifter. Enligt Anthony Deighton, cto på Qliktech, kunde appen till och med hjälpa tittare att förutsäga vem som skulle vinna guld, silver och brons.
Den lärdom man kan dra av detta är att det kan vara svårt att upptäcka vissa typer av information. Lösningen blir att presentera data på ett snabbt, visuellt och lättbegripligt sätt. När sociala nätverk kopplas samman med BI kan man använda sig av ”folkets röst” för att fatta rätt beslut.

2. Socialt nätverkande kan begränsa gps-tjänster

Vid ett tillfälle under OS råkade fans som twittrade om ett cykelrace störa nätverksoperationerna. Störningarna gjorde att man inte kunde visa gps-information om varje cyklists hastighet och position. Brian Jacobs, på Ipswitch Network Management säger att problemet kunde ha förhindrats om man hade använt mjukvara som sätter en specifik begränsning på aktivitet på en särskild webbsida (Twitter inkluderat). Lärdomen att dra av detta lyder: Att ha en plan för alla tänkbara scenarier är viktigt för att hålla nätverket uppe.

3. Stresstesta din webbsida med hjälp av molnet
Simuleringar kan hjälpa dig att undvika katastrofer. Till den officiella London2012.com-sajten använde London Organizing Committee (LOC) molntest-mjukvara från SOASTA för att simulera 1 miljard besökare från världens alla hörn. Mjukvaran använder 17 olika servrar för att ta reda på om sajten skulle överleva intensivt användande under en viss tävling. Paul Bunnell, en av arkitekterna inom LOC, säger att man använde sig av SOASTA för att genomföra stresstester inför särskilt populära tävlingar som finalen i 100 meter.

4. Planera för stora utrullningar och träning
En intressant lärdom man kan dra från OS handlar om att hantera massutrullningar. Acer stod för den mesta av it-infrastrukturen med servrar, handdatorer och mobiler under spelen. För att förbereda sig skickade företaget 420 personer till London för att installera, testa och hantera it-utrusntingen. Todd Olson, som var programchef hos Acer under OS, säger att han redan 2009 skickade ut sitt team för att träna upp OS-kommittén. Den största utmaningen, enligt honom, var att se till att kommittén skulle minnas det de lärde sig under den hektiska träningsperioden på två veckor.

5. Skydda förlorad eller stulen utrustning
Säkerhetsföretaget Venafi gjorde en studie och slog fast att det inom OS-organisationen fanns 67,000 telefoner som kunde försvinna under de två veckor som OS varade. Venafis talesperson Gregory Webb säger att det är väldigt svårt att sätta upp policys för säkerheten när det gäller ett så stort antal telefoner som används för olika ändamål. Det enda sättet att skydda affärsrelaterad information är att kryptera själva informationen. Det räcker alltså inte med att skydda företagens servrar, man måste också skydda själva informationen och kontrollera hur man kommer åt den.

6. Undvik bedrägerier

Stora arrangemang lockar kriminella som vill genomföra stora bedrägerier och OS är inget undantag. Deltagarna och de som jobbar med OS dras med av spänningen och allt som händer runt omkring och kan därför bli lätta byten för falska annonser eller twitterinlägg där man uppmanas klicka på en länk för att få mer information.

Ondrej Krehel, arbetar på säkerhetsföretaget IDentity Theft 911, Han säger att den här typen av attacker ökar under stora arrangemang. Därför bör företag uppmana sina anställda att vara extra försiktiga och observanta mot nya hacker-tekniker under perioder när företaget uppmärksammas i media.

7. Pumpa upp kapaciteten i datacentret
Innan ett stort event som OS går av stapeln vill man vara säker på att datacentren klarar trycket. Neil Cresswell, chef på infrastrukturkonsultfirman Savvis, säger att företaget ägnade 18 månader åt att planera inför OS. Man utökade kapaciteten med ett fjärde datacenter i London och ökade megawatt-kapaciteten till 1.1 megawatt i västra London. Dessutom hade man bränsledrivna generatorer i beredskap, utifall det skulle bli problem med elförsörjningen.

IDG News