Det lär ha knattrat febrilt den 8–9 oktober 2011: Då tävlade 76 idesprutande utvecklare, uppdelade i 20 lag, om att ta fram de bästa it-tjänsterna för hållbart vardagsresande i Västsverige. 1.800 timmar – ett helt arbetsår, avklarat på ett dygn.

WestCoast TravelHack, som tävlingen hette, arrangerades av industriforskningsinstitutet Viktoria Institute i Göteborg inom ramen för programmet innovation för hållbart vardagsresande (ISET).
Projektet nominerades till Årets Hållbara Projekt i CIO Awards 2012.

– Att samla så många externa utvecklare som möjligt för att ta fram tjänster som gör att människor reser mer hållbart i vardagen, och få fram 20 prototyper, det var målet, och det lyckades vi med, säger tävlingsgeneralen Anders Hjalmarsson.

Till sin hjälp hade de trafik- och miljödata från en rad olika källor, bland andra trafiklab.se, som är ett tidigare initiativ från Viktoria Institute.

Priset för bästa prototyp gick till laget Green bITs för en app som spelifierar resandet så att användare kan tävla i miljövänlighet med varandra och med sig själva (inte olikt Volvo IT:s Commute Greener, som blev Årets hållbara projekt på CIO Awards 2011).

Men på sätt och vis är varje prototyp en – åtminstone potentiell – vinnare.
– Flera av de här grupperna håller på att kommersialisera sina lösningar nu, så självklart kommer det att påverka miljön framöver. Men det går inte idag att sätta en siffra på vad TravelHack 2011 har givit, säger Anders Hjalmarsson.

Har det ökat miljömedvetandet i stort?
– Framför allt har det fått branschen att förstå värdet av att göra sina data tillgängliga. All uppmärksamhet kring öppna data som det här har genererat tror jag kommer att vara mycket värdefull för framtiden.

Vad var de största utmaningarna med TravelHack?
– Vår största skräck var att det inte skulle komma några lag! Den 19 augusti 2011 var det fortfarande bara två lag anmälda. Vi hade valt en strategi där vi istället för affischer och broschyrer marknadsförde oss med hjälp av olika ambassadörer som är aktiva i utvecklingsvärlden. Vi stålsatte oss och jobbade mer med dem, och 2–3 veckor före eventet släppte det.

Blir det fler TravelHack i framtiden?
– Vi har lyckats sprida det till Oslo, som hade ett TravelHack 2012, och även ett nytt är på gång i Sverige 2013 i Stockholm. I de projekten har vi en rådgivande roll. Hela grundtanken har varit att man når inte de stora miljövinsterna med ett enda event, utan det gäller att se till att eventet sprids och blir till en återkommande händelse!

Av Linnéa Lindgren, Thomas Ewetz & Johan Wikberg.

Läs även:
Årets projekt: Försäkringskassan förenklar för föräldrar
Årets hållbara projekt: App ska få Stockholmare att stanna hemma
Hon är årets CIO 2012

Fakta

Vad: Digital Innovationstävling baserat på öppna data med hållbart vardagsresande som tema
Berörda system: Öppna data från trafiklab.se m fl källor
Användare: 76 tävlande i 20 lag
Miljövinst: Framtiden får utvisa!