Enligt rapporten har en tredjedel av företagen redan en policy för byod, bring your own device, på plats gällande mobila enheter som smartphones och surfplattor.

Byod ställer nya krav på säkerheten i verksamheten. I rapporten lyfter Gartner fram tre problem som CIO:er behöver hantera när man börjar tillåta byod.

1 Den inneboende konflikten mellan att anställda ska kunna dra nytta av sina privata device, och risken för att den mobila säkerheten blir sämre, data läcker och säkerhetsluckor utnyttjas.

En lösning är att man använder program för MDM, mobile device management, som anställda måste installera för att kunna ansluta sina privata enheter till nätverket.

2 När anställda fritt får välja sina it-verktyg blir det svårt för it-avdelningen att hålla säkerheten hög och att följa med i alla uppdateringar och sårbarheter som upptäcks.

Å andra sidan begränsar det nyttan med byod om man är alltför snål med vilka device man tillåter.

3 När anställda själva äger sina it-verktyg och sin data uppstår integritetsproblem. Det gör det svårare att hantera säkerhetsproblem som upptäcks.

Exempelvis kan det vara svårt att som anställd svälja att it-avdelningen ska kunna radera allt innehåll på ens privata mobil om skadlig kod upptäcks. Men ur säkerhetssynpunkt kan det vara bråttom att genomföra en radering, och svårt att säkerställa att den skadliga koden försvunnit om man endast raderar företagets data.