- Det är en total renovering av stora mått. Vi kallar det Polarbröd 2.0. Vårt it-användande har vuxit ordentligt, nu behöver vi även växa på backend-delarna. Det funkar inte att bara lägga på fler smartphones och Ipads – det ska lira med det som ligger i bakgrunden också, säger Erik Viklund, it-chef på brödtillverkaren Polarbröd i Älvsbyn.

Hans it-avdelning är mitt uppe i två jätteprojekt.
Det ena är ett nytt affärssystem: Polarbröd byter från IFS till Microsoft Nav Dynamics. Utrullningen började 1 januari och fas två beräknas starta i mars-april.

Det andra är ett totalt byte av den fysiska it-arkitekturen, ett projekt som smygs igång under våren och ska trappas upp till hösten.

Varför byter ni affärssystem?
- IFS var lite för stort för oss, det var lite stelt. Det har mycket funktionalitet som vi inte utnyttjar, för mycket för att det ska vara lönsamt. Nu har vi ett system som passar vår kostym bättre. Vi kör även en tilläggslösning för livsmedelsindustrin. Vi tror att detta ska ge bättre utnyttjandegrad.

Projektet har pågått i ett och ett halvt år och Polarbröd har tryckt på för att rulla ut det nya systemet så snabbt som möjligt.

- Vi hade en rätt gammal version av IFS och kände att tekniken höll på att springa ifrån oss. Det var dags att göra något snabbt, annars hade vi stått där med skägget i brevlådan när saker började krascha.

Har ni förändrat processerna i och med bytet av affärssystem?
- Jo, vi kan hålla koll på mottagning av råvaror på ett mycket bättre sätt nu. Mycket handlar om att få bättre kontroll i hela värdekedjan, till exempel vad gäller spårbarhet – vilket är ett lagkrav.

- Men de största vinsterna kommer vi att se i fas två och tre. Då ska vi systematisera anläggningsregistret och näringsvärdesanalyserna, införa elektronisk fakturering skapa ett mini-crm i affärssystemet. Vi kommer även att börja jobba mer med handdatorer, och med scanningsutrustning ute på lagret för att förenkla arbetssätten och öka leveranskvalitén. Tanken är att sy ihop detta på ett vettigt sätt, berättar Erik Viklund.