2013 blir en vändpunkt för it-budgeterna, spår Gartner. Nära åtta av tio vd:ar i storföretag säger sig vara redo att planera för nya it-investeringar 2013-2014. Det visar en global rapport från analysföretaget.

Rapporten visar att den osäkerhet kring det politiska och ekonomiska läget som bromsade investeringar i fjol nu har skingrats.
- Efter över ett decennium med blygsamma investeringar är det nu dags att tänka framåt. Affärsledare säger till oss att de ser behov att investera i e-handel, mobilt, molnet, sociala medier och annan teknik. Detta kan inte göras enbart utifrån existerande it-budgetar, säger Mark Raskino, vice president på Gartner.

Gartner anser att företagsledningen behöver utkristallisera vad de menar med en digital strategi, och vilket avtryck den sätter i den bredare affärsstrategin.

För att klara av detta krävs nya roller: 19 procent av företagsledarna i undersökningen räknar med att organisationen har en digitalchef, chief digital officer, nästa år. 17 procent planerar att anställa en ”datachef”, chief data officer.

CIO:n bör engagera sig i denna utveckling, oavsett om den sker på it-avdelningen eller någon annanstans i företaget, råder Gartner.
- CIO:er som har för avsikt att stanna längre än två år i sitt företag bör utveckla sin och sitt teams kompetens inom digitala affärer, styrning av affärsinformation och innovationsledarskap, säger analytikern Jorge Lopez.

Fotnot: 390 företagsledare i organisationer som omsätter minst 250 miljoner dollar har tillfrågats i undersökningen.