Världens största kändis på Youtube är svensk. Den 15 augusti gick 23-årige Felix Kjellberg, alias Pewdiepie, upp i topp på Youtubes prenumerantlista. Det är nu över 12 miljoner personer i världen som följer videoklippen där han filmar sig själv när han spelar och kommenterar datorspel. En hobby som gjort honom till internationell superstjärna, och som han gott och väl kan försörja sig på.

Men siktet är högre ställt än så. Felix Kjellberg vill dra nytta av sitt genomslag för att göra världen bättre och samlar in stora belopp till välgörenhet. Just nu har är han i full färd med en insamling för att se till att fler människor i Afrika får tillgång till rent dricksvatten. Och pengarna rasar in. Kampanjen har pågått i ungefär en månad och samlat in över 200 000 dollar.

– När jag fick tio miljoner prenumeranter på YouTube ville jag göra något speciellt för att fira det. Det kändes som det bästa sättet att fira var att hjälpa andra, säger den medieskygge Felix Kjellgren som numera är bosatt i Storbritannien med sin flickvän.

– Målet ligger på 250 000 dollar och det kommer vi nog att slå väldigt snart! Vi satte en målsumma som vi egentligen inte trodde att vi skulle nå, men det är fantastiskt glädjande att se att det går, fortsätter han.

Det är inte första gången Felix Kjellberg skänker pengar till behjärtansvärda ändamål.

– Det stämmer, jag har ägnat mig åt olika välgörenhetsprojekt sedan jag startade min kanal på Youtube. När fansen röstade fram mig till ”King of the Web” donerade jag hela prissumman till världsnaturfonden, WWF. Tidigare har jag även samlat in pengar till stöd för St. Jude Children's Research Hospital som arbetar med att hjälpa cancersjuka barn.

Vad tycker dina fans om det här?
– De har varit otroligt stöttande. Jag har också fått mycket respons från folk som inte kände till min kanal innan. Det har varit väldigt fint och att läsa kommentarerna från folk som donerar har gjort mig rörd.

Varför är det viktigt för dig?
– Jag känner mig lyckligt lottad som har mitt drömjobb, och om jag kan använda mitt inflytande till att göra gott är det fantastiskt. Många av mina fans är unga och donerar kanske för första gången efter att ha sett min video. Jag tycker att det är bra om unga människor redan tidigt kan börja tänka på andra.

Vad kommer du att göra härnäst?
– Jag kommer att fortsätta stödja välgörenhetsprojekt, och sedan jobbar jag på med mina videor som vanligt. Många dörrar öppnas nu när min kanal är störst på Youtube och jag ska göra mitt bästa för att ta vara på det.

Det är inte ofta du ger intervjuer. Varför?
– Många medier har inte snappat upp riktigt vad som händer på Youtube, så hittills har det kanske inte varit alla medier som känt till mig. Men den största anledningen till att jag tackar nej är att jag ser mig själv som en vanlig kille med en hobby – det känns inte som att det finns så mycket att skriva om.

Fakta

Felix Kjellberg är född och uppvuxen i Göteborg. 2008 tog han studenten vid Göteborgs högre samskola. Sedan fortsatte han studierna vid Chalmers tekniska högskola. Våren 2009 skapade han sin Youtube-kanal. När han den började växa avbröt han studierna för att jobba med kanalen på heltid. Under 2012 började hans popularitet ta fart på allvar, när han fick en miljon prenumeranter. I augusti 2013 gick han upp i topp med 12 miljoner prenumeranter.

Felix Kjellberg är son till CIO-profilen Johanna Kjellberg som blev årets CIO 2010 när hon var CIO på Kappahl.

www.youtube.com/user/PewDiePie