Framtiden har redan kommit, även om du är kvar i någon mysig mossig dåtid – det måste vara andemeningen med en av Gartner-analytikern Steven Prentice Powerpointbilder.

Den är späckad med inte mindre än åtta trender – självstyrande fordon, robotik, augmenterade människor, hjärnstyrning, smarta mobiler, 3d-skrivare, crowdfunding och maker-rörelsen – och alla åtta möts i ett och samma projekt: en helikopter som styrs med hjärnvågor. Poängen är förstås att helikoptern redan finns och det finns en billig O’Reilly-bok som lär ut hur man bygger den.

Framtiden är redan här. Så om det är verklighet idag – vad händer då imorgon?

Det är framtidsdag hos Gartner, och Steve Prentice håller föredrar om fem omvälvande trender som idag ligger i början på hajpkurvan, och vad de kommer att ställa till med i samhälle och näringsliv: sensornätverk (”internet of things”), maker-maskiner, augmentering, robotik och tänkande maskiner. Som tur är bildar dessa fem den passande akronymen

Sensornätverk
Maker-maskiner
Augmentering
Robotik
Tänkande maskiner.

Sensornätverken är förstås redan här. Allt från kor på grönbete till jetmotorer i flygplan över Atlanten är uppkopplade, och därmed övervakade – och analys av de data de ger ifrån sig kan berätta om motorn behöver service eller om kon behöver veterinär. (Gps-spårning av varje ko avslöjar om någon beter sig avvikande sätt; denna kanske då kan tänkas vara sjuk.) Det här ställer redan affärsmodeller på ända, när företag kan leverera mer och mer kringtjänster runt produkten, i form av övervakning, underhåll och så vidare.

Maker-maskiner har fått börja på M för att det ska bli smart – kalla det 3d-skrivare eller additiv tillverkning om du vill. Dessa är också redan här, och nu ställs tillverkning och logistik på ända. För det första tar de bort skalekonomin. Hur många enheter du än tillverkar, kostar det lika mycket per enhet – och varje enhet kan ändå vara unik. För det andra kan du tillverka på plats istället för i en central fabrik. För det tredje kan det bli möjligt för var och en att skriva ut egna reservdelar till allsköns manicker man har hemma – och hela affärsmodellen behöver då skiftas från slit-och-släng till att prylarna faktiskt byggs för att leva länge, underhållas och förändras. För det fjärde går det med dessa nya metoder att tillverka saker som inte går att bygga på något annat sätt.

Och utöver detta kan vi ”skriva ut” helt andra saker än industriprodukter. Redan idag kan vi tydligen, i någon mån, ”skriva ut” lungvävnad. Inom tio år, spår Prentice, kommer vi att kunna skriva ut en ny njure, med patientens egen vävnad och dna som råmaterial, som alltså inte stöts bort av kroppen …

… och vi kommer att kunna göra det in situ. Alltså, skriva ut den rakt in i patienten (!).

Vilket för oss in i nästa trend, A:et i SMART: Augmenterade människor. I början kanske vi bara kan skriva ut en njure som är mindre effektiv än en vanlig. Senare kanske vi kan framställa njurar som är mer effektiva än en medfödd. Och varför sluta där? Kanske kan vi patienten tre njurar. The sky is the limit. Det handlar både om tekniska implantat och faktisk förändring av kroppen.

Inom en ganska snar framtid kan man tänka sig enorma möjligheter. Soldater, poliser och räddningspersonal som fått augmenterad fysik. En del människor får augmenterat hästminne. Augmenterade sinnen kan vara nog så värdefulla – syn, hörsel; till och med lukt: en framtida säljare kanske kan lukta sig till om kunden går att övertala eller inte.

Och där börjar vi se hur mycket en sådan utveckling skulle ruska om hela samhället. Man måste fråga sig: Är det etiskt att använda en sådan säljare? Vem ska stå för augmenteringen – är det upp till individen att köpa sig augmentering för att bli attraktiv på arbetsmarknaden, eller är det företaget som augmenterar sin personal? Hur kommer religionen att reagera? Delar vi upp befolkningen i ett a- och ett b-lag?

En fråga man dock inte behöver ställa sig, menar Prentice, är huruvida detta kommer att bli verklighet. Att säga idag att folk inte kommer att operera in it i kropp och själ, att folk inte skulle låta sig genmanipuleras – det, tycker Prentice, är precis som man sade igår att folk aldrig skulle titta på video i mobilen.

Och om vi tycker att lagstiftningen har svårt att hålla jämna steg med it-utvecklingen idag, vad gäller immaterielrätt och så vidare – vänta bara tills den ska försöka förhålla sig till augmenterad mänsklighet. Om ett land försöker förbjuda det, kommer det att tillåtas någon annanstans och då lär ”medicinsk turism” explodera.

År 2022, spår Gartner, kommer tio procent av dina anställda och kunder att vara ”digitally enhanced”. Men du vet inte vilka ...