Tiden har varit tuff mot SAS. Kostnaderna har skjutit i höjden, intäkterna har dykt och kon­kurrenterna har knappat in. Botten nåddes för ett år sedan, i november 2012. Bolaget var då konkursmässigt. Som värst fanns det pen­gar för tio dagar kvar i kassan, och konkursförvaltarna satt redo i ett rum ute på Kastrup, allt medan fackförhandlin­garna rasade. Verkställandet av ett rigoröst krispaket, med allt vad det innebär av omorganisation, uppsägningar och försämrade anställningsvilkor, var enligt SAS vd Rickard Gustafson det enda som kunde rädda en skandinavisk flygepok från att gå i graven. Tre miljarder ska sparas innan 2014, tusen personer har varslats. Hur har det kunnat gå så snett?
– Vi opererar på en flygmarknad med världens högsta kostnader och världens lägsta biljettpriser. Liksom många andra har vi drabbats hårt av konkurrensen från lågprisflyget, säger SAS CIO Hans-Petter Aanby.

Och han om någon borde veta. Den 1 november i fjol, när hösten var som mörkast, plockades han in för att leda SAS it-avdelning genom krisen och verkställa de förändrin­gar som krävdes. Han var då konsult i egna bolaget A-consultinghouse. Men innan dess har han jobbat i nio år med it och affärsutveckling för ingen mindre än konkurrerande uppstickarbolaget Norwegian, där han ingick i ledningen tills han slutade där i maj 2012.

Han har alltså sällsynt god inblick i skandinavisk flygbransch. Att Norwegian försökte stämma honom när han gick till SAS borde vara ett tecken på att rekryteringen är strategisk.
– Björn Kjos menade att jag satt i karantän, men det stämmer inte, och de förlorade målet, säger han.

Hans-Petter Aanby drivs av utmaningar. Och på SAS har han fått så det förslår av den varan. I klartext handlar det om att på två år spara 600 miljoner kronor, motsvarande halva it-budgeten – genom att säga upp 70 procent av it-personalen, rensa upp i systemfloran, byta outsourcingleverantör samt fortsätta utveckla företagets it-plattform och digitala tjänster. Hur kändes det egentligen första dagen på jobbet?
– Lite osäkert, faktiskt. Jag hade hört en del, men hade inte hela bilden klar för mig. Det var med stor spänning och nyfikenhet jag kom hit!

Att SAS befann sig på botten och skulle återuppbyggas till ett stabilt bolag var det som lockade honom att tacka ja till CIO-uppdraget. På Norwegian låg tjusningen istället i att bygga upp något nytt från grunden.

Han vill ogärna jämföra de två rivalerna, men helt klart är att det för hans del rör sig om olika utmaningar.
– När jag började på Norwegian fanns ingenting. Vi byggde upp hela bolaget och alla system från scratch. SAS däremot är ett etablerat bolag som har alla de system som Norwe­gian har – och mer därtill, vilket innebär stora utmaningar, det också ...

Fakta

SAS CIO Hans-Petter Aanby tipsar.

1. Skapa krisförståelse. Det var viktigt att informera alla anställda om SAS svåra situation, bankernas ekonomiska krav för att vi ska kunna överleva. Du kan aldrig informera tillräckligt. Informera om och om igen.

2. Var konkret. Kommunicera konkreta siffror på besparingar och nedskärningar, och konkreta planer för hur de ska realiseras.

3. Ta med facket. Det har varit väldigt viktig att ha en god, konstruktiv dialog med fackrepresentanterna.

4. Var beredd på motstånd. Förändringar möts ofta av motstånd, och ut­maningen kan bli störst utanför själva it-avdelningen, där du saknar formellt mandat. Även leverantörer påverkas av förändringen och kan göra motstånd mot den.

5. Ta aldrig ut en seger i förskott! Saker du trodde det fanns enighet om kan komma tillbaka som en bumerang i bakhuvudet när du minst anar det!