"Ivan och Amora ligger i varsin stad och sover. De sjunger i drömmarna om det förflutna, och vaknar i ångest och längtan efter kärlek. De lockas till en kontaktsida på internet där de möts och upplever omedelbar passion. Inom kort träffas de i en stad, skiljs åt, träffas igen på nätet, möts i en ny stad, får stora problem, skiljs åt på nytt, men återförenas till slut i sin enda gemensamma himmel - den virtuella."

Så beskrivs handlingen i den nyskrivna operaföreställningen "I annan himmel" som beräknas ha premiär nästa år. Lennart Westman arbetar med att skriva föreställningen.

Hur kom du på idén att göra en opera om ett par som träffas på nätet?

- Det bygger på en sann historia. En vän till mig, Christina Nilsson Öberg, berättade om det här paret som jag sedan lärde känna. Eftersom jag skriver musik faller sig naturligt för mig att tänka historier i musik och här var det många ingredienser som lämpade sig väl för opera, kärlek och så vidare. Sedan tyckte jag att det var intressant med en opera som var förankrad i samtiden. Det finns ju inte så många sådana operor.

Jag tänker mig operor som ganska pampiga men ett par som träffas på nätet, hur blir det rent sceniskt?

- Vår regissör Niklas Hellberg har tagit fram ett regikoncept som vi hoppas kunna implementera. Han tänker sig en scen med två delar där man ska kunna gå ut och in i de här karaktärernas olika världar, de befinner sig ju också på olika orter så det blir inte helt enkelt att gestalta det på scen men vi hoppas att Kungliga Operans verkstad ska bygga den här scenen åt oss.

Vart ska operan spelas?

Vårt mål är att åka ut på turné i landet och spela på alternativa arenor. Vi vill nå ut till en publik på mindre orter. Det fungerar ju med en mobil scen som kan monteras på plats. Det enda tråkiga är ju att vi inte kommer att ha någon riktig orkester. Det är givetvis en stor önskan att ha det, men det är inte rimligt att turnera med ett 80-mansorkester.

När är premiären?
 

Förhoppningsvis nästa år, vi kämpar fortfarande med finansieringen men vi har fått löfte om att ha premiären i Eric Ericsson-hallen, Skeppsholmens kyrka i Stockholm. Här har vi redan haft några testvisningar för en inbjuden publik. Det gick bra och vi fick väldigt fin respons.