Varje fredagsmorgon samlar Andra AP-fondens CIO Gunilla Engelbrektsson sin sex personer stora it-avdelning i ett ljust hörnrum på kontoret mitt i Göteborg. Utanför fönstren ligger en av stadens livligaste trafikknutar, där tusentals människor rullar förbi, utan en tanke på hur mycket de påverkas av det som sker inne på kontoret.
Andra AP-fonden förvaltar nästan 250 miljarder kronor åt Sveriges framtida pensionärer. Uppdraget från Riksdagen säger att fonden ska bidra till att utjämna svängningarna i landets ekonomi och samtidigt ge högre avkastning åt spararna än genomsnittet. Därför måste varje beslut fattas med bästa möjliga underlag. Och därför måste Gunilla Engelbrektsson och hennes medarbetare se till att it-systemen oavbrutet levererar aktuell information åt fondplacerarna.
Men nu, kring ett runt björkbord i hörnrummet, skärmar personalen av resten av världen en stund för att äta frukost tillsammans. Någon har köpt frallor och yoghurt. Sedan går de laget runt och ger varandra beröm för saker som hänt under veckan.
– Det blir en väldigt go’ stämning här inne, högt i tak och många skratt. I stort sett allt vi tar upp är positivt, säger Gunilla Engelbrektsson.
När CIO Sweden tar hissen till fjärde våningen i Nordstan, där fonden huserar, är det däremot inte fredag morgon. Det är tisdag eftermiddag. Frukostsittningarna på fredagar är närmast heliga för it-avdelningen, där endast speciellt inbjudna – i särskilda fall – får vara med. Dyna-miken kring det runda bordet får inte störas.
Att ge och ta emot beröm är ingen okomplicerad sak. Komplimanger kan lätt avfärdas som sliskigt smörj från någon som bara vill ha något i
utbyte. Vissa blir obstinata och självkritiska av berömmet. Andra noterar det inte ens.
Så hur gör man för att underlätta det som inte borde vara svårt?
It-avdelningen på Andra AP-fonden har hittat sin lösning i frukostmötena. Idén fick Gunilla av en tidigare kollega. Han hade noterat en rutin på förskolan där hans barn gick: Varje dag tar man en paus i stojet och pysslandet för att sätta sig ner tillsammans och bara prata om varandra.
På kontoret bestämde de sig för att testa något liknande. Även om det till en början kändes lite avigt och stelt att rätt upp och ner ge beröm till sin kollega märkte Gunilla Engelbrektsson att stämningen på avdelningen lyfte. Och helt plötsligt fanns det en bra anledning att ta reda på vad kollegan sysslade med på dagarna – om inte annat för att veta vad man skulle ge feedback på.
– Även om vi är en liten avdelning så är det sällan vi alla jobbar på samma projekt. Därför är det så intressant att höra vad de säger till varandra – för inte heller jag som chef är inblandad alla gånger. Dessutom märker jag om de andra ser det jag gör, ifall det jag kommunicerar når fram, säger hon.
”Tack för att du lade in Office 13 på min dator när jag var ute och reste!” ”Bra förslag du hade på mötet i onsdags!” Det är bara små berömmande ord, inget märkvärdigt. Men de gör att det blir lättare att ta itu med gemensamma problem: ”Tack för berömmet, men jag tycker vi kan göra några detaljer annorlunda nästa gång”.
– Oftast är vi så väl medvetna själva om felen vi gör att det inte är någon vits att grotta ner sig i det. Men i och med att det råder en god sinnesstämning här inne är det heller inga problem att blotta sig. ”F–n, där sabbade jag till det”, liksom. Jag upp-lever att vi blir mer konstruktiva efter en berömmande runda runt bordet, säger Gunilla Engelbrektsson.
Innehållsförteckning
Gunilla Engelbrektsson, CIO på Andra AP-fonden, tipsar.
1. Ge bara positiva omdömen. Öppenhet förutsätter att det finns en grundtrygghet.
2. Avdramatisera och få in berömmet i det vardagliga. Snart blir det en vana att ge och ta emot.
3. I alla möten får man en uppfattning av varandra, även om det är första gången man ses. Det finns ingen anledning att hålla inne med det positiva man ser hos varandra.