Några amerikanska företag tittar på att migrera sina bankomatparker från Windows till Linux i en satsning för att ha bättre kontroll över hårdvaru- och mjukvaru-uppgraderingscykler.

– Det som driver dem i den riktningen är Microsofts beslut att avsluta support för Windows XP den 8 april, säger David Tente, VD för ATM Industry Association, ATMIA, i USA.

Tente säger att ”det finns lite halsbränna i industrin” när det gäller Microsofts supportavslutsbeslut.

– Bankomatoperatörer vill kunna synkronisera sina hårdvaru- och mjukvaru-uppgraderingscykler. Detta är svårt att göra när Microsoft styr mjukvaru-uppgraderingens tidtabell. Som ett resultat tittar några på möjligheten att använda andra operativsystem än Microsofts för att synkronisera hårdvaru- och mjukvaru-uppgraderingar, säger Tente.


Hur stor del ligger på Windows XP i dag?

Windows XP driver för närvarande nästan 95 procent av världens bankomater. När Microsoft drar ur kontakten till supporten av operativsystemet den 8 april, måste bankomatoperatörer som inte har uppgraderat köra sina system på ett föråldrat operativsystem utan någon teknisk support från Microsoft.

Mer än 60 procent av de mer än 400 000 bankomaterna i USA förväntas att vara på Windows XP vid dess passerade deadline den 8 april.

Microsoft har sagt att sådana system bör anses vara oskyddade och har tvingat XP-användare att flytta till en nyare version av Windows så snart som möjligt.

PCI SSC (the Payment Card Industry Security Standards Council), Betalkortsindustrins säkerhetsstandardsråd, som ansvarar för internationell säkerhetsstandard i betalindustrin, har redan märkt att bankomater som fortfarande finns på Windows XP efter 8 april kommer att behöva speciella kompensationskontroller i bruk för att ta hänsyn till att följa PCI.

– Många har redan migrerat, eller håller på att migrera, till Windows 7, nästa tillgängliga Windows-uppgradering för bankomatsystem. Men andra överväger Linux som ett alternativ, säger Tente.

Innan man gick över till Windows XP, kördes majoriteten av bankomaterna på IBM:s operativsystem OS/2.

– En ny bankomat kan kosta någonstans mellan 15 000 och 60 000 dollar och operatörerna vill vanligtvis ha åtminstone en sju till tio års livscykel för varje bankomat. I några fall har en bankomat varit i bruk under 10 till 15 år, säger Tente.

Windows 7 kräver ofta uppgradering av hårdvara

För många bankomatägare kräver en flytt till Windows 7 en hårdvaru-uppgradering i addering till den övriga kostnaden för uppgradering. På toppen av detta, behöver bankomatägare också spendera ytterligare på att anpassa sina system för Europeiska Master card Visas (EMV) smartcardstandarder.

– Amerikanska bankomatägare tvingas handskas en hel del med att följa PCI (the Payment Card Industry Security Standards Council). De måste gå igenom att följa ADA (Americans with Disabilities Act), och nu måste de ta hänsyn till både EMV och Windows-uppgradering.

Gray Taylor, VD för Petroleum Convenience Alliance for Technology Standards (PCATS), säger att nästan 30 procent av försäljningsställen med de installerade systemen i butiker och hos petroleumförsäljare redan är Linux-baserade.

– Det är förnuftigt att flytta till en skräddarsydd, men öppen, Linuxbaserad plattform – även från en datasäkerhetsaspekt. Microsofts Akilleshäl är datasäkerhet, säger han.

Taylor menar att Windows XP och Windows XP Embedded har varit Microsofts hörnsten inom återförsäljarsektorn under de senaste åren. Windows XP Embedded har kunnat köras på en mycket minimal hårdvara.

– Om jag var Microsoft, skulle jag ha hållit Windows XP Embedded levande under ytterligare några år, och tagit ut en eskalerande supportavgift för detta. Att Microsoft måste tjäna shareholders och fortsätta investera i döda operativsystem verkar meningslöst, säger Taylor.

Av Jaikumar Vijayan
CIO Magazine