Den fjärde mars i år på bilsalongen i Genève avtäckte Volvo sin senaste konceptbil, Concept Estate. En elegant gyllenbrun kombi inredd med svenska naturmaterial som ull, trä och kristall – och med en stor, Ipad-liknande pekskärm intill instrumentpanelen.
Samtidigt lanserades ett samarbete med Apple, Apple Carplay, som kopplar mobilen till bilen och gör att allt som finns i en Iphone – appar, telefonbok etcetera – kan hanteras via ett bilanpassat gränssnitt från bilens infotainmentskärm. Dessutom kan telefonen svara på sms automatiskt under bilkörning. Tanken är att det ska vara enkelt, kul och säkert.
– För oss är det ett led i att förenkla för kunden, säger Volvo Car Groups CIO Klas Bendrik som självklart var på plats vid lanseringen i Genève.
Men – ett samarbete mellan Volvo och Apple, en biltillverkare och ett it-företag, är förstås något mer än så.
Dels är det en fjäder i hatten för Volvo att vara först med ett Apple-samarbete – före Ferrari och Mercedes.
Dels är det ett uttryck för vår digitaliserade era – där it förändrar allt.
Klas Bendrik, Group CIO på Volvo Car Group.
De senaste åren har det talats allt mer om nästa steg i internetrevolutionen, den digitala industriella revolutionen. I termer av ”sakernas internet” och maskin-till-maskin-kommunikation, m2m, har experterna målat upp fantastiska visioner av ett genomdigitaliserat samhälle där våra bilar, hus och prylar för en ständig dialog med oss och varandra över internet – och där det skapas nya tjänster utifrån alla de data de genererar.
Där är vi inte riktigt än, konstaterar Magnus Melander, som är expert på m2m och rådgivare för beslutsfattare via egna konsultföretaget Wbird.
– Det som är intressant är att du får tillgång till massor av information som kan förbättra alla processer. Men än är det för tidigt att börja prata om big data, folk har ju inte kopplat ihop sina prylar än, säger han.
Däremot kan han konstatera att utvecklingen är på gång. Och att fordonsbranschen ligger i framkant.
På Volvo Cars råder ingen tvekan om att branschen har ruskats om i grunden av m2m och digitaliseringen.
– Låt oss säga så här: När både kunder och produkter blir uppkopplade ändras förutsättningarna för allt – hur vi utvecklar bil, designar bil, äger bil, säljer och underhåller bil. Hela livscykeln påverkas, och det förändrar själva fundamentet för oss som företag, konstaterar Klas Bendrik.
Tidigare låg allt fokus på traditionella bilegenskaper som väghållning, hästkrafter, motorer, fälgar och design. Idag ingår uppkopplingen som en del i varje led. Dessutom har infotainment, det vill säga underhållning, appar och spel, blivit en allt viktigare del av kunderbjudandet.
– Så här hämtar vi bland annat inspiration från mobiltelefonbranschen, som ju ligger i täten och driver utvecklingen, säger Klas Bendrik.
Samarbetet med Apple är inte det enda i sitt slag. Sedan tidigare jobbar Volvo tätt ihop med Ericsson.
– Det är inspirerande att jobba med leverantörer som inte har jobbat i bilindustrin tidigare. Det ger nya synergier och driver fram nya tjänster.
Revolutionen på Volvo Cars och i bilindustrin har inte skett över en natt. Utvecklingen sker gradvis och försöken med smarta bilfunktioner har pågått i minst femton år. Men just nu accelererar kravbilden snabbt.
– Vi har nått en kritisk massa och är mitt i resan, det går från noll till hundra, konstaterar Klas Bendrik.
Men det har alltså varit en lång väg hit. Redan 2001 tog Volvo fram en tjänst som gjorde att bilen själv kunde ringa upp en verkstad och begära assistans i händelse av en olycka. Tjänsten fick namnet Volvo-on-call.
– Det är ett exempel på en tidig tjänst där it integrerades som en del av bilen och kunderbjudandet, säger Klas Bendrik.
Samma plattform har därefter kunnat användas som bas för andra tjänster. När smarta telefoner kom utvecklades en Volvo-on-call-app för dem. Med den kan kunderna hålla kontakten med sin bil – bland annat kan de ta reda på var bilen är parkerad. Det finns också en körjournal tillgänglig där man kan se hur långt bilen har kört och hur mycket bränsle den har förbrukat. Sedan ett par år tillbaka har Volvo lagt in en funktion som gör det möjligt att slå på och programmera bilvärmen från sin mobil, vilket är en uppskattad tjänst.
Bland andra it-baserade lösningar som finns tillgängliga i form av tjänster och appar kan nämnas en app som hjälper föraren att hitta och betala för parkeringsplats, tune in-internetradio, wifi-hotspot i bilen samt konstant uppkoppling mot reparatörer och serviceverkstäder.
Och allt det här är bara början. Nya funktioner tillkommer i rask takt. I höstas genomfördes exempelvis ett test med digitala bilnycklar i ett projekt där ett hundratal Volvo-ägare kunde beställa matvaror online och få dem levererade till bilen. Vid leveransen gick det ut ett sms till deras mobil, och med ett klick kunde de ge budfirman tillgång till en digital engångsnyckel för att kunna låsa upp bilen och ställa in matkassarna. När varan var levererad och bilen låst fick kunden ett sms även om detta.
Klas Bendrik menar att det här är ett exempel på hur m2m-kommunikation utvecklats till ett ”sakernas internet” genom att komma närmare kunden och skapa nytta för denne. I framtiden kommer vi få se ännu fler sådana tjänster tätt knutna till bilen.
M2m-konsulten Magnus Melander tror att den enskilt största påverkan som m2m och sakernas internet kommer att få för världen är att företag i allt högre grad kommer att gå från att leverera produkter till att leverera tjänster. Den utvecklingen har redan börjat, men den kommer att bli mer och mer påtaglig ju fler produkter som blir uppkopplade.
– Det är nödvändigt, inte minst av hållbarhetsskäl men också av effektivitetsskäl, säger han.
M2m-konsulten Magnus Melander.
I samma veva blir ägandet mindre centralt. Istället kommer vi att se en rad nya fomer av leasing- och hyrupplägg. I framtiden kommer vi inte bara att leasa bilar, utan allt från hushållsapparater till kläder, tror han.
– Folk vill inte längre äga en massa grejer som ska underhållas. Jag vill inte köpa ett kylskåp, jag vill köpa en tjänst. Jag vill bestämma vilka funktioner kylskåpet som jag disponerar ska ha, men sedan vill jag inte bry mig. Om något går sönder får någon komma och byta det, och när kylskåpet behöver bytas ut får någon frakta bort det och fixa ett nytt.
1. Var nära kunden. Se värde och nytta ur kundens perspektiv.
2. Integrera dig i företaget. Sätt dig in i utmaningarna för tillväxt och lönsamhet – och bidra kring detta.
3. Se möjligheter när gränserna suddas ut mellan it och verksamhet! Samarbeta istället för att försöka dra gränser. De företag som klarar detta och agerar snabbt blir vinnare.
4, Stabil operationell it är en förutsättning för att du ska kunna bidra i affärsutvecklingsfrågor.
5. Ingen är en ö. Se till att omge dig med duktiga, drivande medarbetare och/eller externa partners!