Var jobbade du innan du kom till Uppsala kommun?

– De senaste åren har jag drivit eget företag, och då var jag bland annat inhyrd it-chef på Socialstyrelsen. Innan dess jobbade jag på Vallentuna kommun, och så har jag jobbat länge på Vattenfall.
 
Vad var det som gjorde att du ville bli CIO i Uppsala kommun?

– Jag är uppvuxen i Knivsta, som ligger i närheten, och jag gillar Uppsala. Jag tycker om att jobba med it i kommunal sektor, för det händer mycket. I Uppsala kommun är det speciellt utmanande eftersom man har beslutat att man behöver ny utveckling, och det ställer nya krav.

– Det handlar om en förändringsutmaning där man ska frigöra resurser från förvaltning och drift, för att lägga på vidareutveckling. Det handlar alltså inte om kostnadsbesparingar, utan att om man vill utveckla vissa delar.

Vad är det för delar?

– Dels handlar det om att följa med i utvecklingen generellt. Sedan har Uppsala ett antal stora utmaningar som handlar om att öka servicen och tillgängligheten, och gå mot mer e-förvaltning. Men samtidigt måste informationssäkerheten vara hög. Vi måste titta på hur vi kan skapa bra lösningar för detta – lösningar som dessutom synkar med varandra.
 
Vad tar du itu med först som CIO i Uppsala?

– Det första jag kommer att göra bygger på det beslut som fattades i kommunstyrelsen i januari. Det handlar om att använda marknadskrafterna för att få till mer standardiserade lösningar: det vill säga outsourca, i viss utsträckning. För att vi ska kunna göra det på ett bra sätt måste vi se över vad det är som ska läggas ut och få till en leverans på det.

– Parallellt med det måste vi bygga en it-organisation internt som verkligen kan hålla i avtalen. Vi ska bygga något mer än en beställarorganisation. En organisation som måste förstå verksamhetens behov och översätta dem till leverantören, samtidigt som man arbetar med ledningsgruppen. Så det handlar både om att leda it-utvecklingen, fungera som beställare och stötta verksamheten.

Vad är det som är så kul med kommunal it?

– Det är mycket som är jätteroligt. Jag har egentligen jobbat mer inom den privata sektorn, även om det blivit mer offentlig sektor under de senaste åren. Och i offentlig sektor är det väldigt tydligt att man jobbar för människor och har ett samhällsperspektiv.

– Om man är samhällsintresserad – som jag är, även om jag är ingenjör – är det väldigt intressant att jobba med samhällsvetare och jurister med saker som rör offentlighetsprincipen och liknande. Det känns väldigt viktigt att jobba med teknik som stödjer samhället och transparens mot medborgarna. Det känns extra intressant och viktigt nu när det är valår, och med den ökade främlingsfientligenheten och sådana frågor.