Den 15 december ordnar CIO Sweden galan CIO Awards för tionde året i rad, på Berns i Stockholm. Vi utser Årets CIO, Årets projekt och Årets hållbara projekt.

Nomineringen har varit öppen under vår och sommar, men nu har vår oberoende jury enats om vilka fem projekt som går till final i kategorin Årets projekt.

De fem är:

Apoteket: Handla recept i mobilen

Apoteket är först på den skandinaviska marknaden att erbjuda handel med receptbelagda läkemedel via mobilen. Detta är speciellt i och med kraven på att legitimera sig vid köp av receptbelagd medicin. Lösningen blev en mobilwebb (m.apoteket.se) med inloggning med mobilt bank-ID.

Cramo: Rätt pris

Cramo hyr ut maskiner och materiel till byggindustrin. Rätt pris är ett projekt för att ta fram ett unikt pris för varje kund baserat på olika parametrar, för ökad hyreslängd, lönsamhet och transparens. Omsättningen har ökat med 15 procent, de administrativa kostnaderna har sjunkit, och kunderna har blivit nöjdare tack vare transparens och tydligare kommunikation. Ett projekt som fokuserar på människorna i organisationen lika mycket som it.

Karolinska institutet: SMS-livräddare

När någon ringer SOS Alarm om ett misstänkt hjärtstopp skickas inte bara en ambulans ut – det går också ut ett akut SMS till personer i närheten med hjärt/lung-räddningskompetens. Med hjälp av mobil positioneringsteknik och ett nätverk av livräddare har Karolinska institutets projekt ökat räddningschansen i Stockholms län med i grova drag 30 procet.

NCC: Projektportalen

Projektportalen är en portal och ett system för samverkan inom NCC:s byggprojekt, för samtliga medlemmar i projektorganisationen, utifrån NCC:s processer och verksamhetssystem. Med tidigt fokus på processer och människor har NCC effektiviserat byggprocessen på flera fronter. Internt har Projektportalen förenklat och sparat tid, och ett innovativt mobilstöd har ökat transparensen för externa parter

Volvo Personvagnar: Standard Application Maintenance Sourcing

När it-avdelningen insåg att glappet till verksamhetens krav var för stort började den med managed services, som sourcas från tre strategiska leverantörer på ett standardiserat sätt. Ett väl genomfört projekt som berört omkring 600 system. Volvo Cars it har blivit mer skalbar och flexibel, förvaltningskostnaderna på berörda applikationer har minskat med 15 procent, och förvaltningsrollerna har strukturerats upp.

CIO Awards 2014

CIO Awards arrangeras av CIO Sweden i samarbete med Accenture i december varje år sedan 2005. Vinnarna utses av en oberoende jury med allt från styrelseproffs, vd:ar och CIO:er till experter och forskare.

Årets huvudpartner för CIO Awards är Tata Consultancy Services och stödjande partner Sungard Availiability Services.

Läs mer om CIO Awards här.