Inom till exempel vården har det länge pratats om att vi behöver ta hjälp av digitala hjälpmedel för att kunna hantera den stora grupp äldre människor som vi kommer ha om några år. Visst kan det vara bra att underlätta för människor att göra blodsockermätningar, och själva ta enklare prover hemma.

I början av hösten besökte jag också ett seminarium som Fores arrangerade på temat ”Robotarna tar våra jobb”. Många av de intelligenta maskiner som finns är spännande; självstyrande bilar, Googles glasögon eller IBM-datorn Watson som hjälper till med beslutsfattande inom sjukvården. Framtiden är helt plötsligt här! Oavsett vad vi väljer att kalla det, artificiell intelligens, robotar eller digitala hjälpmedel så handlar det om algoritmer som utför mer och mer komplicerade uppgifter. Algoritmer kan skriva artiklar, komponera ny musik, och på IBM tar de själva hjälp med affärsbesluten från datorerna. Även tjänstemannajobb kommer komma att automatiseras.

Johan Toll på Kairos Future tror att IT-avdelningar kommer att försvinna om 10-15 år och ersättas av sådana algoritmer. Så robotarna kanske verkligen tar våra jobb! Det här har fått mig att fundera mer på vad som gör att jag tillför något i mitt jobb och att det inte kan automatiseras.

Visst vill vi alla tro att man bidrar med något som både är viktigt och inte lätt låter sig uttryckas i algoritmer. Säkert är väl att delar av det vi gör faktiskt kan automatiseras, och bara det skulle innebära att alla vi inte kommer behövas i framtiden. Men sitt still i båten, min egna spaning är att all automation (som ju är en del av digitaliseringstrenden) först måste passera en eller flera arkitekter för att bli verklighet, så vi har våra jobb kvar ett tag framöver.

Vilka uppgifter utför du i din roll som arkitekt som inte kan automatiseras?