Alla människor är unika och det är viktigt att inte generalisera. Med det sagt måste dock tilläggas att alla som jobbat inom it ett tag vet att det finns vissa människor, eller kanske snarare vissa kategorier av människor, som man snabbt lär sig ogilla. Lagom till halloween har CIO Magazine bett några CIO:er beskriva de mest outhärdliga karaktärerna på it-avdelningen. Kanske känner du igen dem, förhoppningsvis är du i alla fall inte en av dem.
 
 Konsulten med stort K

 Konsulten glider upp framför kontoret i en bil som kostar dubbelt så mycket som alla andras. Du visar vad ni jobbar med och hen ser förvirrad ut. Varje avvikelse från labbmiljön är omöjlig att hantera för Konsulten och det hela slutar med att du gör allt jobb medan Konsulten varnar dig för att den server du installerar mjukvaran på (helt oavsett vilken server det är) inte är standard och hen kan därför inte hållas ansvarig. Däremot kan Konsulten ta betalt och det gör hen, ordentligt. Det hela slutar med att du får meddelanden av din chef som påminner dig om att tacka Konsulten för ett väl utfört jobb.

Skrytmånsen
 Den här personen vet hur man marknadsför sig. När saker går bra beror det enligt Skrytmånsen helt och hållet på att hen är så fantastisk på sitt jobb. När saker går dåligt däremot, beror det på att ingen lyssnade till Skrytmånsen som ju förstås hade rätt redan från början. Du funderar på vad det egentligen var som Skrytmånsen sa under de där diskussionerna som föregick det misslyckade projektet när det slår dig: Skrytmånsen sa ingenting! Hen bara satt där.

Skrytmånsen bemödar sig inte att svara på mejl och skickar helst inga mejl själv heller, om det inte handlar om att försöka ta på sig äran för någon annans jobb. Hen vägrar att använda företagets projekthanteringsverktyg och gillar att skälla ut andra åt höger och vänster. Det spelar ingen roll vad du kan, gör eller säger, skrytmånsen kan alltid lite mer och har redan gjort det du gjort, fast förstås lite bättre.

Den dumma nörden
Att vara en tekniknörd har blivit lite av ett signum för vissa människor inom it. Men för att det ska vara smickrande att se på sig själv som en nörd krävs att man är smart och det är tyvärr inte alla nördar.

Det finns vissa människor som arbetar med datorer utan att egentligen kunna något om dem. De förstår inte när de gör misstag, de erkänner inte när de gör misstag. De kan inte följa instruktioner och de har inte den tekniska kompetens som krävs för att styra upp den oreda som de själva orsakar. De är helt enkelt infantila personer som lever mer i fiktion än i verkligheten. Vissa av dem envisas med att bära furry-dräkt och roliga hattar på jobbet. Andra kan inte låta bli att visa upp sin svärd-samling eller berätta i detalj om sitt polygama kärleksliv.

 
Den underkvalificerade mellanchefen

Den underkvalificerade mellanchefen har ingen affärsbakgrund, inga direkta kompetenser överhuvudtaget egentligen. Men det behövs inte, menar mellanchefen, eftersom hens exceptionella intelligens gör att mellanchefen intuitivt förstår allt och alla. Eftersom den underkvalificerade mellanchefen också saknar erfarenhet som ledare är hen konstant förbannad på alla dumma medarbetare som inte kan läsa hens tankar. Mellanchefen ägnar mycket tid åt att bittert bekämpa alla som försöker begränsa hens befogenheter. Ungefär lika mycket tid lägger hen på att klaga över de få arbetsuppgifter som hen verkligen utför. Mellanchefens huvudsakliga bidrag till organisationen tycks vara att dra dåliga skämt, vid olämpliga tidpunkter på viktiga möten, samt att sura om ett förslag som hen lägger inte omedelbart prisas.

Den självgoda översittaren
Den självgoda översittaren är ofta en man. Om man som kvinna frågar översittaren en enkel fråga bör man vara beredd på att få sitt livs föreläsning. Det spelar ingen roll om du är expert på ett område, översittaren kommer ändå att börja från grunden. Han kommer förklara för dig hur det ligger till och han kommer att fortsätta mala tills han är färdig. Om du mot all förmodan lyckas få en syl i vädret och påminner honom om att det faktiskt är ditt expertområde han just nu berättar för dig om, dessutom felaktigt, så kommer han stanna upp, perplex….i typ två sekunder, sedan kommer han att fortsätta mala på som om  det han just hörde (att någon skulle kunna bättre än honom, dessutom en kvinna!) var så orimligt och befängt att han omöjligt kunde ta in det.

Den politiska teoretikern
Den politiska teoretikern är en extremt intelligent men odisciplinerad tänkare. Eftersom hen är bra på att koda utgår den politiska teoretikern ifrån att hen också är bra på politik. Den politiske teoretikern är vanligtvis libertarian och hen vet exakt vad regeringen och myndigheterna borde göra, nämligen inte lägga sig i, och det bör inte du som är chef heller göra tycker teoretikern.

Teknologen
Även om du jobbar med teknik, eller kanske just därför, kan du bli väldigt trött på teknologen. När du lämnar din arbetsplats för att ta en öl med kollegorna eller resa tillsammans på tunnelbanan hem orkar du inte lyssna på någon som bara vill prata om sin iWatch eller hur du bäst gör för att strömma TV till badrummet. Om det fanns en off-knapp på teknologen hade du stängt av för länge sen.

IDG NEWS