För att vara ett digitalt hus är Epicenter påtagligt fysiskt. Konferensrum, samtalsytor, korridorer, trapphus. Väggar, tak och golv. I takt med att vi jobbar mer och mer via portabla kontorsplatser, våra datorer, har behovet av den fysiska platsen förändrats. Men inte till de osociala, sterila, enmansarbetsplatser en del förutspått.

– Det mänskliga mötet har blivit ännu viktigare. Hus är värdelösa om man inte fyller dem med innehåll som attraherar människor och skapar ett sammanhang. Det är ett wake up-call för fastighetsbranschen, säger Karolin Forsling, stadsutveckling- och marknadschef på AMF Fastigheter.

Epicenter är en del av fastighetsägarens satsning Urban Escape, några kvarter i centrala Stockholm som inhyser kontor, restauranger och mötesplatser. På det nyinvigda innovationshuset är det tänkt att storföretag ska möta startup-företag. De kan hyra större eller mindre kontorsplatser.

– Snabbväxande digitala företag passar inte alltid i in en traditionell hyresmodell med långa bindningstider. De företagen kan inte förutse hur många anställda de kommer att vara inom ett eller två år. Hit kan digitala bolag av olika storlek komma och växa, från singelentreprenörer upp till 80 anställda. Att de sitter här gör att det blir intressant för storföretag söka sig till dessa miljöer, säger Patrick Mesterton, vd och medgrundare till Epicenter.

Att AMF som fastighetsägare vill synas och vara tillgängliga för att få nya hyresgäster är inte konstigt. Men startup-företag kan dyka upp lika fort som de startar och den digitala marknaden är under ständig förändring.

Är det inte mer stabilt att ha väletablerade företag som hyresgäster?

– Fastighetsbranschen utvecklas, det handlar inte om att bygga kontorsbyggnader för mycket pengar. Det är inte fokus på husen längre, utan på vilket mervärde det kan ge. Det är emotionella värden som styr, säger Karolin Forsling.

Men det är fortfarande dyrt att hyra lokaler i centrala Stockholm. Är det verkligen för alla?

– Alla företag har olika behov. Men även om kontoren ligger i förorten måste de finnas vid knytpunkter. Anställda och entreprenörer ingår i ett större sammanhang, de vill ha allt i livspusslet inom samma kvarter.

De talar ogärna om hyror och hyresgäster. Hellre om mervärde och medlemskap.

– Vi har inga rabatter. Men vi i måste sluta se kontoret som en kostnad, det är en premieprodukt, värdetillskott. Kontorets roll förändras, är det en kostnad eller intäkt, säger Patrick Mesterton.

chip opereras in
Chipning pågår. Foto: AMF Fastigheter / Urban Escape.

Utanför konferensrummet pågår den stora invigningen. Enorma lådor i plywood står utställda här och var, som hämtade direkt från en teaterscenografi. Loungemusik, ljusinstallationer och mingel.

En kostymklädd herre från Bionyfiken går runt med ett plakat, försöker locka gästerna till sin monter. Och det är inte vilken monter som helst – en piercingstudio har flyttat in och den som känner sig manad kan operera in ett chip i handen. Denna skeptiska reporter väljer dock att avstå.