Stillasittande är den nya folksjukdomen larmar forskare. Samtidigt är hälsotrenden fortfarande stekhet. Det räcker inte med en enkel joggingrunda eller jympapass på Friskis. Nu ska det springas maraton och vikingarace.

Och nu ska vi röra oss även på arbetet. It-konsultbolaget Cybercom stannar inte vid friskvårdsbidrag och pingisbord. Här är hela kontoret aktivitetsbaserat.

– Vi behövde en förändring, ett kontor som speglar vår kultur och den kultur vi vill ha. Det fungerar lite som på en skola eller ett sjukhus. Beroende av vad man ska göra så går man dit. Var sak har sin plats, säger Cecilia Westerholm Beer, hr-chef på Cybercom.

Borta är de fasta arbetsplatserna, alla anställda har istället en låda med sina saker. Varje dag börjar med att man hämtar lådan och går och sätter sig, beroende på vad man ska göra just den dagen.

Alla kaffeautomater och skrivare står på ett och samma ställe, för medarbetarna ska tvingas röra på sig. Eller varför inte ta telefonmötet på ett rullband.

– Vi uppmuntrar våra chefer att under ett möte ta en promenad, antingen ute eller på bandet. Jag läste en undersökning som visade att produktiviteten ökar när man går, säger Cecilia Westerholm Beer.

Tanken är inte bara att peppa de anställda till att röra sig mer på arbetsplatsen. När de väl sitter, vilket man trots allt måste göra som kontorsarbetare, ska själva skrivbordet uppmuntra till rörelse.

– När du kommer till skrivbordet kommer du kunna logga in och sen håller det reda på när du står eller sitter. Vi kommer ha en tävling: vem kan variera sig mest under dagen. Variation är bättre än en stillasittande perfekt ställning, säger hr-chefen.

När någon uppifrån säger åt en vad man ska göra är det många som sparkar bakut. Det kan vara känsligt att uppmana människor att röra på sig, trots att de kanske inte vill.

– Man måste ha en jätterespekt för individens känsla och upplevelse. Jag tror inte det handlar om att trycka på utan att erbjuda. Vi är ett väldigt aktivt företag.

Så alla soffpotatisar får rycka upp sig. Nu ska den aktiva livsstilen in även på arbetsplatsen. Se åtminstone till att ni har ett pingisbord.