I stora delar av Kenya finns det inga officiella adresser. Du kan köra runt i timmar utan att hitta, och logistik blir lätt ett problem för affärsverksamhet av alla de slag.

– Många företag får jobba lika mycket med logistiken som med sin kärnverksamhet, säger Timbo Drayson, engelsman i grunden, som just nu är på väg att lösa det problemet från sitt ga­rage i Nairobi där han driver företaget OkHi.

Läs mer: Bakom kulisserna på iHub – hjärtat i Nairobis startup-scen

Med OkHi kan vem som helst skapa sin egen fysiska adress via mobilen och dela den med alla som behöver hitta dem, via mejl, sms eller Whatsapp-meddelanden.

– Det finns fler lager av problem med logistiken här, men det jag siktade in mig på var avsaknaden av adresser, säger Timbo.

Timbo Drayson
Timbo Drayson jobbade på Google i London. Nu jobbar han i ett garage i Nairobi.

Timbo hade ett bra jobb på Google i London, men tog ledigt i tre månader för att se Afrika.

– Det verkade vara en intressant kontinent där det hände mycket inom mobil it, säger han. Jag reste runt i i tre månader och blev inspirerad av hur många av problemen här som skulle kunna lösas med it.

I juli 2013 sade Timbo upp sig och bosatte sig i Kenya permanent.

– Om jag hade varit ute efter att tjäna pengar hade jag kanske flyttat till Nigeria istället. Det är en större marknad. Men jag gillar Kenya. Det är ett vackert land, jag gillar folket här, och det finns inga språkliga barriärer, säger han.

Hur kom du på idén bakom OkHi?

– Jag ville inte komma hit med en färdig idé. Dels är det inte säkert att västerländska modeller fungerar här, dels ville jag vara säker på att jag utgick från rätt problem, snarare än från en färdig lösning. För har man fokus på en lösning som visar sig inte funka har man inget att falla tillbaka på, men fokuserar man på ett problem och misslyckas med en lösning är det bara att försöka igen med andra lösningar, säger han.

Problemet han utgick från blev den ineffektiva logistiken.

– Jag tillbringade tre månader med att intervjua 120 företag som på något sätt tog emot eller skickade fysiskt gods, för att förstå deras problem, säger Timbo Drayson.

Varför fastnade du för just det här problemet?

– Jag insåg snabbt att att ha en address handlar om så mycket mer än att kunna ta emot försändelser. Jag tillbringade en del tid med Röda korsets ambulanser, och en av chaufförerna berättade för mig att han letade efter en adress i en halvtimme, trots att han hade personen i luren och kunde höra sina egna sirener genom telefonen.

När ambulansen till slut hittade fram var personen död.

– Och adressen handlar också om identitet. Att ha en adress som kan identifieras är viktigt för att exempelvis få ett lån. En anledning till att det är så svårt att låna pengar i Kenya är att banker och långivare har så lite information om potentiella kunder.

Läs mer: Från CTO på Hemnet till startup i Nairobi

OkHis garage-kontor
OkHis kontor i garaget.

Hur ser er lösning ut?

– Vi funderade mycket på hur nästa generations adressystem skulle se ut. Vi ville använda enkel teknik, GPS och mobiltelefoner. Vi håller fortfarande på och provar olika saker, men i grund och botten satsar vi på en GPS-baserad lösning där vi lägger extra information på toppen.

Vilka är kunderna?

– Vi vill ge adresser till de miljarder människor i världen som inte har adresser idag – men för att kunna göra detta måste vi bygga en hållbar affärsmodell. Därför siktar vi nu på företag och på medelklassen. Tanken är att privatpersoner ska använda tjänsten gratis, men exakt hur betalningsmodellen för företag ska se ut vet vi inte än ...

Har ni några investerare?

– Inte än. Vi har några på gång, men vi är väldigt försiktiga med vilka vi väljer. Vi vill att de ska kunna bidra med något – teknisk expertis, logistik eller marknadskunskaper.