Det var när Linus Lennstrands fru Linda fick en tjänst som kommunikatör för Vi-skogen i Östafrika som familjen bestämde sig för att förverkliga drömmen om att flytta utomlands.

Linus hade läst en del om Nairobi, och visste att där fanns en levande startupp- och it-scen. Eftersom han var sugen på att jobba med it på ett nytt sätt, i mindre skala, passade det utmärkt. Han sa upp sig från CTO-tjänsten på Hemnet, och barnen slutade skolan i Sverige – och så gick flyttlasset till Kenya.

– Det första halvåret handlade mest om att etablera sig. Vi letade hus, barnen började skolan, Linda började på sitt nya jobb, berättar han.

Det var först efter jullovet i Sverige som han själv började fundera över vad han ville göra. Tanken var först att starta något eget. Linus hade några idéer som han skissade på. Parallellt började han ändå se sig om efter något i startuppvärlden.

Läs mer: Bakom kulisserna på iHub – hjärtat i Nairobis startup-scen

– Jag ville inte jobba på ett traditionellt företag, utan hellre på en mindre startup där man har möjlighet att testa lite nya tankar och idéer, berättar Linus Lennstrand.

På Facebook hittade han Duma Works, en relativt nystartad rekryteringstjänst som sökte en CTO. Linus mejlade grundarna Arielle Sandor och Christine Blauvelt – tre timmar senare ringde de upp, och samma kväll var jobbet hans.

Ngong Road

Ngong Road – Nairobis startup-gata nummer ett.

Duma Works är en rekryteringsplattform där arbetssökande registrerar sig via sms, Whatsapp eller dator. Kontoret ligger i ett slitet hus på Ngong Road, gatan som är hjärtat i Nairobis tekniksektor.

Lokalerna påminner mest om en vanlig lägenhet. De anställda sitter med laptops vid varsitt skrivbord i det som skulle kunna vara vardagsrummet. På väggarna sitter färgranna post-it-lappar, och från köksfönstret blickar vi ut över en byggarbetsplats. Inom kort kommer det att stå ett nytt kontorskomplex här.

Tillsammans med Arielle Sandor slår vi oss ner på den andra balkongen som vetter mot huvudgatan och trafiken. Linus förklarar Duma Works affärsidé.

– Rekryteringsprocesserna här i Kenya är ineffektiva och informella. Folk får jobb via familj eller bekanta. För företagen kan det vara svårt att hitta rätt kompetens eftersom de flesta inte finns på Linkedin eller i digi­tala forum, och det är få som använder rekryteringssajter på webben.

Duma Works vill göra det möjligt för alla människor att ta hjälp av it för att söka jobb och rekrytera.

– I Sverige skulle vi ha satsat på en app, men här funkar det inte så. Av de 80 procent som har mobil har bara 12 procent en smartphone, så om du vill nå ut brett måste du jobba med sms och Whatsapp.

Användare kan registrera sig från en vanlig mobiltelefon genom att skicka ett sms. Duma Works svarar då med en bekräftelse och ber samtidigt användaren att skicka ett nytt textmeddelande med uppgifter om kompetens och erfarenhet.

– Det är ett menysystem baserat på meddelanden, säger Arielle Sandor.

– När en arbetsgivare lägger upp ett jobb skickar vi ett sms eller ett Whatsapp-meddelande till de sökande som är intresserade. När vi tittar efter en match i vårt nätverk får vi kanske hundra träffar som matchar kriterierna, sedan använder vi ett rankingsystem baserat på bland annat utbildningsnivå och erfarenhet för att välja ut de bäst lämpade.

Tjänsten är gratis för de arbets­sökande. Arbetsgivarna betalar olika priser beroende på hur pass utförlig information de efterfrågar. Den dyraste tjänsten kostar 50 000 shilling (cirka 4 300 svenska kronor).

– Då jobbar vi mer som en traditionell rekryteringsfirma med telefonsamtal och intervjuer. Det är inte det vi strävar efter, men hittills har det varit ett bra sätt att lära känna våra kunder, säger Arielle Sandor.

”Det finns inte alls samma resurser som i Silicon Valley eller Stockholm. Så man måste ha en väldigt bra idé för att få kapital.”

Arielle Sandor och Linus Lennstrand, Duma Works
Arielle Sandor och Linus Lennstrand.

Att bygga upp en startupp handlar mycket om att testa sig fram och pröva olika lösningar. Särskilt på en dynamisk marknad som den kenyanska. Att få använda sina tidigare erfarenhet och samtidigt pröva nya idéer är det som är roligast på ett nystartat bolag, tycker Linus Lennstrand.

– På ett etablerat företag har man ofta en ganska fast affärsmodell, och det handlar mer om att utveckla den produkt eller tjänst man erbjuder och göra den framgångsrik. På en startupp finns det mer utrymme att experimentera. Du testar något, och funkar inte det så testar du något annat.

Att jobba i startuppvärlden kräver att man är nyfiken, lösningsorienterad och flexibel, men också väldigt uthållig, tror Arielle Sandor som berättar att såväl Duma Works företagsidé som affärsmodell har genomgått många förändringar över tiden.

– Ursprungsidén var en peer-to-peer-tjänst där folk som behövde 
någon som kunde utföra hushålls­nära tjänster eller en hantverkare rekommenderade någon i sitt nätverk av släktingar och vänner. Tanken var att återskapa det system som fanns, där folk frågade varandra om de kunde rekommendera någon till ett jobb, men göra det med hjälp av it.

– Men när vi hade studerat marknaden här i Nairobi insåg vi att det fanns en hög tillitsbarriär när det gällde att betala, säger hon.

Trots teknikens framfart sker kommunikationen mellan människor i Kenya främst vid fysiska möten. Många litar fortfarande inte på tjänster som finns på internet.

– Därför sker mycket av vår marknadsföring genom nätverkande och rekommendationer från de företag som anlitar oss. Våra viktigaste kunder är fortfarande sådana vi mött personligen, säger Arielle Sandor.

Just nu har Duma Works 14 000 jobbsökande och 250 arbetsgivare i sitt nätverk. Sedan november 2012 har ungefär 1 500 jobb förmedlats. Ungefär hälften har varit tillfälliga.

För att öka tempot lanserades en ny sajt under hösten.

– Vi optimerar systemen så att vi kan bli mer effektiva, styra mer och snabbare matcha arbetstillfälle med sökande, säger Linus Lennstrand.

Att starta ett teknikföretag i Kenya är utmanande. De tekniska och ekonomiska resurserna skiljer sig enormt mellan olika delar av befolkningen, och generellt är den kenyanska marknaden svår att tjäna pengar på. Detta gör i sin tur att det kan vara svårt att hitta investerare.

– Det finns inte alls samma resurser som i Silicon Valley eller Stockholm. Så man måste ha en väldigt bra idé för att få kapital, säger Linus.

Därför blir Kenya ingen sourcingtiger

Det märks att it-sektorn är ny. Många företag ägnar sig åt saker som gjordes i Sverige för 15–20 år sen, som att bygga bort pappershantering.

– På det området finns det gott om möjligheter att göra skillnad, säger Linus Lennstrand.

Men samtidigt är Kenya en snabbväxande ekonomi och här pågår just en spännande teknisk revolution.

– Visst finns det begränsningar. Det är svårt att erbjuda spjutspetsteknik. Men saker som produceras här kan ändå funka i väst, inte minst för att lösningarna är enklare och billigare, säger Linus.

Till exempel Duma Works:

– Om du jämför oss med de rekryteringstjänster som finns i Sverige och andra länder, så är de flesta av dem sämre, dyrare och mer komplicerade. Så jag tror att vår lösning skulle fungera i hela världen, även om den är utvecklad för Kenya.

Så långt startuppscenen i Nairobi. Hur ser det ut med sourcing? Kan Kenya bli ett land som andra länder outsourcar till?

Linus Lennstrand säger att en av de idéer han först hade när han kom till Kenya handlade just om detta.

– Men jag kom fram till att det var svårt att få ekonomi i ett sådant projekt. Lönespannet här är stort, nyexaminerade utvecklare ligger lågt, på runt 4 000 kronor i månaden, men de rör sig snabbt uppåt. Redan när man fått lite erfarenhet kan lönen ligga på 30 000 kronor. Så lönenivån är för hög för att det ska vara lönsamt.

Han tycker däremot att Kenya är ett land som har alla förutsättningar att utvecklas och gå i bräschen för it- och tekniksektorn i Afrika.

– Här utbildas allt fler ingenjörer och teknikpenetrationen går allt snabbare. Snart kommer fler av de amerikanska investerarna att lockas hit, och då blir det lättare att skaffa kapital, säger han.

– Men sedan är det upp till politikerna. Ett stort problem är korruptionen. Den finns i alla led, och det påverkar politikernas prioriteringar.

Trots att jobbet som CTO på en startupp i Nairobi är mer osäkert och sämre betalt än ett CIO-jobb i Sverige stortrivs han med livet i Kenya.

– Det finns en nybyggaranda här. Folk har idéer och testar dem. Och öppenheten för nya tankar och människor är stor. Det är en stor skillnad mot Stockholm, tycker jag.

Taggtråd i Nairobi
Den största nackdelen med att bo i Nairobi är att det är en osäker stad.

Den största nackdelen är inskränkningarna i den personliga friheten. Nairobi är en osäker stad.

– Man kan inte promenera vart man vill, och barnen kan inte cykla iväg till kompisar, de måste åka bil. Varje månad är det strömlöst en hel dag. Men å andra sidan kan man åka på safari och titta på lejon eller åka till kusten och bada över helgen – det kan man inte göra i Sverige!