Digitaliseringen och omställningen till e-samhället är utmaningar för många kommuner just nu. I Lerum, mellan Göteborg och Alingsås, handlar det bland annat om att bygga ett nytt e-arkiv och digitala lösningar för vård och förvaltning.
– Det händer mycket på det här området just nu. Vi utvecklar nya e-tjänster, vi kikar också på en integrationsplattform och kommer eventuellt att upphandla en e-tjänsteplattform senare i år, berättar kommunens it-chef Daniel Nettby.
Daniel Nettby, it-chef i Lerums kommun.
Under året kommer man också att påbörja arbetet med att bygga ett nytt e-arkiv. Det handlar om att digitalisera och långtidsarkivera uppgifter som också ska göras tillgängliga för kommuninvånarna.
Vårdsektorn är redan idag en teknikintensiv bransch, och här är tanken att personalen ska bli ännu mer uppkopplad och mobil. Bland annat kommer it-avdelningen att införa digitala signeringslistor där vårdpersonal kan signera läkemedel och få påminnelser för att inte glömma bort att ge brukarna sin medicin.
– Vi har också infört digitala lås i hela vår hemtjänst så att personalen kan öppna dörren hos brukarna med sina mobiltelefoner och tanken är att vi även ska ha digitala trygghetslarm, säger Daniel Nettby.
Även kommunens förtroendevalda ska bli mer mobila. Under den nya mandatperioden ska de få surfplattor med en app där de har tillgång till sina sammanträden, kallelser, handlingar och protokoll.
– Det kommer att göra det enklare och säkrare att hantera information, samtidigt som informationen blir mer lättillgänglig, säger Daniel Nettby.
Grön kommun
Hållbarhetsfrågor står högt i kurs i Lerums kommun. Hela kommunen är miljödiplomerad, och den marknadsför sig på hemsidan som ”ledande inom området avfallshantering” och ”bäst i Sverige när det gäller förnybar energi i kommunens lokaler”. Till exempel ska Lundby (drygt 4 000 invånare) bli ”Sveriges första hållbara tätort”.
Även för Daniel Nettby ligger grön it varmt om hjärtat. Arbetet med att minska it:s miljöpåverkan pågår kontinuerligt, och varje år försöker it-avdelningen hitta ett nytt utvecklingsområde inom grön it.
– Det kanske inte alltid är något stort eller jätteinnovativt, men vi känner ändå att det är viktigt att bidra med det vi kan, säger han.
– Vi har bland annat anlitat ett företag som har läst av hur mycket energi vi förbrukar genom att titta på allt som har en ip-adress. Det var väldigt intressant att se hur mycket alla våra växlar, servrar, datorer och skärmar förbrukade.
Kunde ni minska på konsumtionen?
– Efter det beslutade vi att stänga av våra trådlösa accesspunkter i skolorna nattetid. Det sparade vi inte bara energi på, utan vi fick också bättre stabilitet i själva lösningen, berättar Daniel Nettby.
Det roligaste med att vara it-chef i en kommun, säger Danielm är dels att man får insikt i flera olika verksamheter – dels att man får möjlighet att verkligen göra skillnad för medborgarna.
– Om man ser på exempelvis e-tjänster så är det ju något som medborgarna efterfrågar. Det känns kul att kunna påverka utvecklingen och erbjuda bra tjänster som de har användning av, säger Daniel Nettby.