Det är E.ON och innovationsorganisationen Mobile Heights som står bakom tävlingen där fem utvalda team får 50 timmar på sig att ta fram lösningar som ska minska energiförbrukningen och få elektroniska apparater att kommunicera med varandra, samtidigt som de ska vara roliga och lätta att använda.

53 ansökningar från hela världen har kommit in till tävlingen som är uppdelad i två kategorier: smarta hem och smarta transporter.

- I kategorin Smarta hem har det varit ungefär 25 bidrag som bedömts av en jury med personer från Teknikföretagen och E.ON. De har valt ut fem bidrag från USA, Italien, Rumänien, Sverige och Finland, berättar Linda Malmgren, kommunikationsansvarig på Mobile Heights.

Bland de tävlande bidragen finns en lösning som ska göra det möjligt för lägenhetsinnehavare att mäta sin elkonsumtion och jämföra sig med grannarna (en liknande lösning finns sedan tidigare för villaägare). Här finns också en lösning för att reglera värmen i hemmet och en lösning som ska göra det möjligt att koppla samman i princip all elektronisk utrustning som finns i ett hushåll.

Tävlingen börjar klockan 18.00 ikväll och avslutas på söndag.