När Hannes Sjöblad kommer till jobbet på innovationshuset Epicenter Stockholm på morgonen sträcker han fram handen mot kortläsaren.

Blipp. Dörren öppnas.

Hannes Sjöblad öppnar dörren med chippet i handen

Och för att låsa upp mobilen skriver han ingen fyrsiffrig kod, han bara sveper med handen ovanför telefonen. Hannes är en så kallad bodyhacker, eller ”grinder”, som experimenterar med att bygga in teknik i människokroppen. Sedan ett par månader tillbaka har han ett mikrochip, litet som ett riskorn, inopererat mellan tummen och pekfingret. Med chippet kan han bland annat gå in på gymmet, boka tvättstugan eller just låsa upp porten på jobbet och slå in pinkoden på mobiltelefonen.

På nyöppnade Epicenter, ett kontors­hotell och mötesplats för innovativt folk, har han titeln chief disruption officer. Tidigare var han med och grundade föreningen Bionyfiken, och fungerar nästan som ambassadör för de här nya tekniska möjlig­heterna. Med bakgrund som civilekonom från Handelshögskolan med erfarenhet av projekt- och företagsledning är han bra på att tala för sin sak.

– Jag vill sprida information, uppmärksamma detta och få beslutsfattare, media och skolor att ta upp de här frågorna – och diskutera den mycket dramatiska samhällsförändring som den här tekniken innebär, säger han.

– För tekniken finns redan, vare sig vi tycker om den eller ej. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som den inte finns.

Hannes Sjöblad

Tekniken finns redan, vare sig vi tycker om den eller ej. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som den inte finns, säger Hannes Sjöblad på innovationshuset Epicenter Stockholm.

Biohacking beskriver han som en nu­tida motsvarighet till de ursprungliga hackarna, som experimenterade med datorer innan ordet fick en skurkaktig anstrykning.

– Vi är precis som de som skriver egna datorprogram eller skruvar ihop egen hårdvara. Men vi gör det med biologiska saker, till exempel att ympa in en ny gen i en bakterie som får den att börja lukta hallon, eller undersöka vad som händer med kroppen när man blandar människa och elektronik, fortsätter han.

Rörelsen tog fart i USA för snart tio år sedan, när labbutrustning och datorkraft föll i pris. Det blev ekonomiskt möjligt för i princip vem som helst att experimentera med dna och genteknik hemma i garaget. Sedan dess har utvecklingen bara gått snabbare. Arvsmassan har kartlags och digitaliserats, kostnaden för att sekvensera dna har fallit dramatiskt, och framför allt har dator­kapaciteten fortsatt växa.

Läs mer: IoT-experten: "Organisationer måste våga experimentera med sakernas internet"

Och att sätta in ett chip i handen är ingen avancerad operation. Det går på mindre än 20 minuter och behöver ingen kirurg. En tatueringsstudio som har erfarenhet av att sätta i piercing­nålar kan göra det. En kanyl skjuter in chippet i det köttiga området mellan tummen och pekfingret.

– Det är samma typ av chip som man har haft i nackskinnet på katter de senaste tjugo åren, så de ska kunna gå ut och in genom kattluckan. Så det är en väldigt välkänd, väldigt spridd teknik, säger Hannes Sjöblad.

– Skillnaden nu är att sakernas internet växer fram omkring oss, och nfc-standarden har blivit utbredd, så att olika elektroniska apparater kan kommuncera med varandra på nära håll. Så nu finns det plötsligt en massa intressanta användningsområden för att ha ett sådant här chip i handen, säger han.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Epicenter Stockholm på Malmskillnadsgatan 32 är ett ”innovationshus” som ska erbjuda möteslokaler, kontorsytor och föreläsningar i inspirerande miljö. Huset erbjude 8000 kvadratmeter kontorsutrymme – som hela tiden byggs om – och visionen är att bli en magnet för snabbväxande digitala företag och ”kreativa företagssatsningar i framkant”.

Epicenter Stockholm

Epicenter är en del i AMF Fastigheters satsning Urban Escape Stockholm, som ska hotta upp det tråkiga området kring Brunkebergstorg. Från 2014–2018 ska fem hus byggas om och byggas till, med sex ledord:

  • ”Tredje platsen” och hotell. Lounger, publika rum, restauranger och kaféer ska det satsas på. Med ”tredje platsen” avses ställen där vi varken bor eller arbetar. Två nya hotellkoncept är under utveckling, bland annat med norska hotelljätten Nordic Choice.
  • Torg och tak. Gatuplan och torg ska livas upp, och tråkiga tak ska bli parker och ytor öppna för allmänheten.
  • Länk och lugn. De fem husen ligger runt den inbyggda Gallerian. När Urban Escape är klart ska det bli lätt att ta sig mellan husen, och i inredningen ”syftar material, mönster, färg och form till att sänka tempot”.
  • Innovation och tillväxt. I form av Epicenter Stockholm.
  • Knallgrönt och hållbart. AMF Fastigheter satsar på miljöcertifiering, grön el, hållbarhetsklausuler i hyresavtalen och en grundvattentank i Brunkebergsåsen som kan lagra värme och kyla – ett sätt att få ner energianvändningen.
  • Kunskap och kreativitet. ”Scener, workshops och events” utlovas, för ”kultur, spetskompetens och kreativa möten”.

Urban Escape Stockholm