– Egentligen gillar jag inte begreppet ”internet of things”, säger Ashkan Fardost:

– Det är missvisande, för att det för tankarna till uppkopplade prylar. Det handlar om så mycket mer. Cisco kallar det för ”internet of every­thing”. Jag skulle vilja kalla det för ”interconnectivity of every­thing”, för det viktiga är inte att saker kopplas upp mot nätet – det viktiga är att de kommunicerar med varandra.

Ashkan Fardost. Foto: privat

Ashkan titulerar sig ”forskare, musiker och professionell föreläsare”. På cv:t står en doktorstitel i läke­medelskemi från Uppsala universitet bredvid legendariske musikproducenten Armin van Buuren. Musik och pharma har mer gemensamt än man skulle kunna tro, säger han:

– Det är två branscher som båda har backat rejält till följd av den tekniska utvecklingen.

Det var när han såg den likheten som han började intressera sig för branscher som har ”disruptats” av teknikutvecklingen, och hur dessa har gjort för att återuppfinna sig själva. Och nästa disruptiva kraft blir sakernas internet. Något han talat sig varm om både i Godmorgon Sverige-soffan och på en Tedx-konferens i Östersund.

– I dag befinner vi oss i ett skede som påminner om slutet på 90-talet, när internet öppnade en värld av nya möjligheter som vi ännu inte riktigt förstod hur vi skulle utnyttja, säger han.

Och så här i början av hajpcykeln, menar han, är det många som felaktigt marknadsför sina produkter som ”smarta”.

– Företag tror att saker blir smarta av att ha en plattskärm, så de klistrar på en plattskärm och marknadsför produkter som smarta utan att de egentligen gör något smart!

Läs mer: Ett chip i handen är bara början. Varför vill man hacka sin egen kropp?

Revolutionen kommer först när det finns infrastruktur för att samla in och koppla ihop all information från olika smarta enheter – information som kan användas för att skapa en bättre kundupplevelse, för att effektivisera infrastruktur i städerna, för att bygga nya, bättre tjänster.

– Det som gjorde att internet blev en sådan revolution var att det efter ett tag blev som en stor sandlåda, där det fanns verktyg som vem som helst med programmerarkunskaper kunde experimentera med, säger han.

Samma sak hände med de smarta telefonerna, så fort leverantörerna öppnade upp dem och lät programmerare komma åt komponenter som kamera, gps och accelerometer.

– Jag tänker mig att samma sak kan hända med sakernas internet. All den information det genererar kommer att samlas in och göras tillgänglig för alla, och sedan kan folk göra vad de vill med den, säger han.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Forskare, musiker, föreläsare, egenföretagare

Utbildning: MSc Pharmaceutical Chemistry (PhD fr.o.m. mars 2015)

Därför intresserar jag mig för sakernas internet: Som vittne till paradigmskiftet när internet kom har jag alltid varit fascinerad av nya teknik och potentiella paradigmskiften. Sakernas internet är enligt mig nästa stora paradigmskifte.

Det viktigaste vi bör förstå om sakernas internet: Att det inte enbart innebär att prylar blir uppkopplade mot internet, utan att alla prylar i praktiken blir ihopkopplade med varandra.

Det jag ser fram emot med sakernas internet: Hur infrastruktur i städer och på landsbygden kan byggas ut och förbättra våra liv med hjälp.

Motto: ”When knowledge is for free, only your ideas are worth paying for.”