Kretsar som driver sig själva med ström från ”luften”

Men innan den revolutionen kan bli verklighet finns det några viktiga problem som måste lösas.

– Det första problemet är kommunikationprotokoll. Idag finns det en massa olika protokoll, och vi behöver en standard så att olika enheter kan kommunicera med varandra, säger han.

Olika branschorganisationer arbetar som bäst med att standardisera på området, och Ashkan är optimistisk om att en lösning kommer inom kort. Ett annat problem, som är svårare är att lösa, är hur vi ska energiförsörja alla smarta enheter som ska kopplas upp. Allt kan inte utrustas med batteri eller jackas in i ellutaget.

En väg framåt här kan vara en teknik som forskare från University of Washington presenterade 2013 i artikeln ”Ambient Backscatter: Wireless Communication Out of Thin Air”.

– Det är en krets som kan dra nytta av mikrovågor i atmosfären – som kommer från vårt wifi, från mobiltelefoner och så vidare – och göra om dessa till ström, säger Ashkan.

– I artikeln demonstrerades tekniken med två kretsar, utan batterier, som drog in mikrovågor och gjorde om dem till ström som räckte för att de skulle kunna kommunicera med varandra.

I övrigt finns mycket av tekniken som krävs för sakernas internet redan på marknaden, och blir mindre och billigare för varje år som går. Ashkan pekar på alla stora uppköp de senaste åren som indikator på att det här är mer än en hajp.

Läs mer: IoT-experten: "Organisationer måste våga experimentera med sakernas internet"

Google köpte termostatföretaget Nest för hela 3,2 miljarder dollar. Atmel köpte Newport Media, som gör lågenergikretsar för wifi och bluetooth, för 140 miljoner dollar. Voda­fone köper Cobra Automotive som gör mät- och analyssystem till bilar. Och så vidare. Stora investeringar i sakernas internet.

– Det rådet inget tvivel om att det här kommer att hända, och då gäller det att vara med på tåget. Det kommer att ge enorma konkurrensfördelar mot dem som halkar efter.

Är det inte risk att man satsar fel om man är tidigt ute? Det finns ju inga standarder ännu?

– Så länge det är på mjukvarunivå tror jag inte att kommunikationsstandardisering kommer att vara ett jättestort problem. Saker kan uppdateras, och allt behöver inte kunna kommunicera med allt från början. Att SAP och IBM redan har internet of things-lösningar för logistik och infrastruktur är ett direkt bevis på detta.

Nästa paradigimskifte i relationen konsument–företag

Hur sakernas internet kommer att påverka samhället är svårt att sia om.

– I den här typen av utveckling sker det alltid oförutsedda saker. Det är teknikutveckling som förändrar vårt sätt att leva och göra affärer på i grunden, säger Ashkan.

– Innan internet fanns hade konsumenter liten makt gentemot företagen. Men när internet kom förändrades affären. Den tog inte längre slut när kunden lämnade butiken, utan kunder började diskutera produkter i sociala media. Det har gjort att kunden fått mycket större makt, och företag tvingas lägga allt mer fokus på kundupplevelsen efter själva köpet.

Nu kan sakernas internet ta den utvecklingen vidare. I framtiden lär vi få helt nya möjligheter att följa en produkt efter köpet, så företag kan skaffa sig helt nya insikter om sina kunder, utan att någon behöver twittra eller blogga om produkten.

– Om en kaffebar sätter ett chip på alla takeawaykoppar så kan de mäta temperaturen på kaffet. De kan mäta ph-värdet och se om kunden har mjölk i. Och de kan följa koppens väg genom staden.

– Ett chip som klarar sådana saker kommer inte att vara större än ett litet klistermärke inom några år. Och sedan kan man upptäcka mönster i informationen. Om till exempel många koppar samlas i ett visst område så kanske man drar slutsatsen att man borde öppna ett nytt ställe i det området, säger Ashkan Fardost.

Många oroar sig redan idag för sin personliga integritet, och i en mer uppkopplad och sammankopplad värld blir det bara ännu lättare att övervaka oss. Ashkan tror dock att oron kommer att avta med tiden.

– Det fanns samma farhågor när vi kopplade upp finanssystemet. Idag litar vi på att varenda krona är säker när vi går och lägger oss på kvällen, trots att de bara är siffror i datorer.

– Idag är det många som klagar på att de blir övervakade, men samtidigt skriver vi, fotar och delar nästan allt vi gör på nätet. Jag tror egentligen inte att folk har problem med att dela med sig av sin information ifall det kan effektivisera deras liv. Problemet är när vi känner att någon tar data från oss utan att fråga, säger han.

Så vem ska garantera att ingen tar tar data från oss utan att fråga?

– Det kommer inte att finnas ett centralt nav för sakernas internet där alla data passerar. Det kommer att fungera peer-to-peer: om jag har en pacemaker och vill koppla upp den mot ett sjukhus så är det upp till mig och sjukhuset att komma överens.

Bransch efter bransch får se sig ”disruptad” av digitaliseringen. Vad tror du om att digitaliseringen kan ”disrupta” hela samhället – automatisering, effektivisering, massarbetslöshet?

– Jag har varit inne på det spåret. Men dels tror jag att det är långt kvar till dess – dels tror jag att sakernas internet kommer att effektivisera så att företag inte kommer att behöva sparka folk, utan få nya intäkter som gör att de kan expandera. För vem kunde förutspå att App Store skulle gene­rera miljarder dollar till hundra­tusentals ”app-programerare” – ett jobb som inte fanns över huvud taget för bara tio år sedan?

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Forskare, musiker, föreläsare, egenföretagare

Utbildning: MSc Pharmaceutical Chemistry (PhD fr.o.m. mars 2015)

Därför intresserar jag mig för sakernas internet: Som vittne till paradigmskiftet när internet kom har jag alltid varit fascinerad av nya teknik och potentiella paradigmskiften. Sakernas internet är enligt mig nästa stora paradigmskifte.

Det viktigaste vi bör förstå om sakernas internet: Att det inte enbart innebär att prylar blir uppkopplade mot internet, utan att alla prylar i praktiken blir ihopkopplade med varandra.

Det jag ser fram emot med sakernas internet: Hur infrastruktur i städer och på landsbygden kan byggas ut och förbättra våra liv med hjälp.

Motto: ”When knowledge is for free, only your ideas are worth paying for.”