Mattias Forsberg

Mattias Forsberg blev Årets CIO 2013 för sitt jobb på Systembolaget. Nu går han vidare i karriären och tillträder som CIO på flygbolaget SAS.

– Jag har jobbat på Systembolaget i fyra år och gjort en spännande resa. Jag trivs väldigt bra i organisationen, men under våren och sommaren har jag haft kontakt med SAS som har berättat att man kommer att satsa mycket på digitalisering, vilket känns lockande. Digitaliseringen kommer att påverka flygbranschen under lång tid framöver och därför vill man förändra organisationen så att man kan lägga större fokus på det området.

Vad innebär det för dig som CIO?

– Det här innebär bland annat att man tar in CIO:n i företagsledningen och utökar ansvarsområdet, så att man också ansvarar för digital innovation.

– SAS är ett starkt varumärke och ett företag med stolta traditioner. Det är en del av hela den nordiska folksjälen och ett av få kvarvarande samarbeten mellan Sverige, Norge och Danmark. Att få jobba med digitaliseringsfrågor på ett företag som SAS känns väldigt lockande.

Läs mer: Från fängelselärare till it-chef i Malmö Stad
 
Vet du något mer om hur du kommer att jobba?

– Jag kommer att ansvara för hela it-verksamheten, men också jobba med digitaliseringsfrågor, både när det gäller hur SAS personal och resenärer ska kunna mötas i den digitala världen och hur digitaliseringen påverkar sättet man arbetar inom SAS. Till att börja med handlar det om att sätta sig in i ett stort företag i en helt ny bransch. Det kommer att ta en hel del tid, men jag tror det blir väldigt spännande.

Vad sker nu på Systembolaget?

– Jag kommer att börja jobba på SAS först vid årsskiftet. På Systembolaget har man precis påbörjat rekryteringen av en ny CIO och den personen ska utses under hösten.

Fotnot: Mattias Forsberg ersätter Hans Petter Aanby som haft rollen som CIO sedan november 2012 då han plockades in för att driva igenom ett omfattande besparingsprogram. Läs mer: Krisplanen rullar ut - så ska han spara 600 miljoner på två år


Missa inte CIO Governance 16 september!

Spännande talare och nätverkande i världsklass. På scenen möter du bland andra Stockholm stads it-chef, Ann Hellenius - Boka din plats idag >>  

Fakta

Mattias Forsberg utsågs till Årets CIO 2013 vid CIO Awards för sitt jobb med att kvalitetssäkra leveransen på Systembolaget med följande motivering:
"En närvarande CIO som med sina anställda har fått företagsledningen att sova bättre på nätterna. Som vet att en stabil drift är en förutsättning för affären. Och som med tydliga målbilder, god governance, nyfikenhet och en aldrig sinande entusiasm i sitt ledarskap har lett sin avdelning från att vara en av de minst uppskattade på Systembolaget till att bli ett föredöme för hela verksamheten."