Säkerhetsarkitektur som anpassar sig

Å ena sidan blir digitala affärer mer komplexa i en allt mer algoritmisk ekonomi – å andra sidan blir hackandet mer ”indistruellt”. Då växer företagets attackyta. Perimeterförsvar och regelbaserad säkerhet räcker inte till. Särskilt inte när vi använder mer molntjänster och öppna api:er.

Gartners råd: fokusera på att upptäcka och agera på hot, såväl som på traditionella metoder för att förhindra angrepp. Med självskyddande applikationer och beteendeanalys får vi en säkerhetsarkitektur som anpassar sig.

Avancerad systemarkitektur

Nätet av digtala enheter och smart teknik kräver mycket av arkitekturen, om företag ska kunna arbeta med dem. Till vår tjänst har vi då supereffektiv ”neuromorfisk arkitektur”. Med fpga-teknik i botten (”field-programmable gate arrays”) blir det möjligt att arbeta energieffektivt i teraflops-hastighet.

– System som bygger på grafikprocessorer och fpga:er kommer att fungera mer som mänskliga hjärnor. De lämpar sig för djuplärande och annan mönsterigenkänning som smarta maskiner använder, säger Cearley.

– Med fpga-baserad arkitektur kommer algoritmerna att flytta in i de minsta formfaktorerna, med betydligt längre energrikrav, så att avancerat maskinlärande kan ta sig ända ut i de minsta internet-of-things-terminalerna – hus, bilar, klockor och till och med människor.

Appar-och-tjänster-arkitektur

Mononlitisk och linjär applikationsdesign (som trenivåarkitekturen med data, logik och presentation) får lämna plats på scen för något mer löst sammahållet: appar-och-tjänster-arkitekturen. Mjukvarudefinierade applikationstjänster möjliggör prestanda, flexibilitet och agilitet ända upp på den så kallade webbskalan. Mikrotjänstarkitektur seglar upp som ett sätt att bygga distribuerade applikationer som stödjer agil leverans och skalbar utveckling, både internt och i molnet. Det som i sin tur möjliggör mikrotjänstarkitektur och agil utveckling är utvecklingen på containerområdet. När appar-och-tjänster-arkitekturen omfamnar mobilt och sakernas internet, så får vi en modell som kan hantera molnskalbarhet i back-end och ”the device mesh” i front-end. Nu gäller det att bygga nya, moderna arkitekturer som kan leverera agila, flexibla och dynamiska molnapplikationer med agila, flexibla och dynamiska använderupplevelser – över hela det nätet av digitala enheter som omger oss, ”the device mesh”.

Plattformar för sakernas internet 

Plattformar för sakernas internet kompletterar arkitekturen. Administration, säkerhet, integration och andra tekniker och standarder i internet-of-things-plattformen är förutsättningarna för att bygga, hantera och säkra beståndsdelarna i sakernas internet. Internet-of-things-plattformar är det jobb som it gör bakom kulisserna, arkitekturmässigt och tekniskt, för att sakernas internet ska kunna bli verklighet. Sakernas internet är en vital del av ”the device mesh” och den ”ambienta användarupplevelsen” – som inte vore möjliga utan de dynamiska internet-of-things-plattformar som nu börjar komma fram.

– Alla som anammar sakernas internet måste ta fram en plattformsstrategi, men fram till 2018 kommer det bli svårt att standardisera på grund av otillräckliga och okompatibla satsningar från leverantörerna, säger Cearley.

* * *

Enligt Gartners synsätt är en tekniktrend strategisk om den har potential att påverka en organisation avsevärt – om den kan disruptiv inverkan på affären, på användaren eller it-avdelningen, om den kräver stora investeringar, om det är riskabelt att vara sen på bollen. Sådan teknik påverkar organisationens långsiktiga planer.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning