– Axis är ett företag som har uppfunnit om sig ett antal gånger. Vi var världens näst största leverantör av printservrar. Företaget grundades 1984, och ända fram till början av 2000-talet var det det vi levde på.

– Från 2004 och framåt har vi gjort ett skifte i vår huvudteknik. Så vi säljer idag nätverkskameror och är världens största leverantör på området. På tio år har vi gått från att vara ingen i en bransch till att dominera den globalt, säger Jonas Hansson, som varit CIO på Axis under hela den resan.

– Axis har varit ett innovationsföretag i alla år, och som innovationsföretag har vi ett antal olika utmaningar. Den första är att hålla personal innovativ.

– Vårt sätt att stödja det har varit att säga att det är viktigare att vår personal kan vara kreativ och får den frihet de behöver för att vara effektiva än att vi på it är effektiva. Så om vi kan ta kostnaden, och göra det lite jobbigare för 100 man på it, och göra 2 000 man på övriga företaget effketiva, så är det värt det, säger han.

Han kan bli Årets CIO

Jonas Hansson har varit CIO på Axis Communications sedan september 2000. Han är i final som en av fem nominerade till Årets CIO på CIO Awards 2015.

CIO Awards arrangeras av IDG:s CIO Sweden, och går av stapeln i december varje år sedan 2005. Vi korar Årets CIO, Årets projekt och Årets hållbara projekt. Vinnarna tas fram i en rigorös utvärderingsprocess som löper över mer än ett halvår, och utses av en oberoende jury med styrelseproffs, vd:ar, CIO:er, experter och forskare.

Läs mer om CIO Awards och övriga nominerade här.