Som CTO på svenska startupföretaget Izettle, som utvecklar mobila betallösningar, ansvarar Adam von Corswant inte bara för it-avdelningen, utan för hela teknikavdelningen. Kärnverksamheten bygger på teknik. Det man talar mer sällan om är just ”it”.

adam von corswant
Adam von Corswant.

– För oss är it interna system och det har vi sagt att vi inte ska hålla på så mycket med, vi har inte någon it i den bemärkelsen. Det vi har är ett par killar som hjälper till att få våra interna system att funka, såsom datorinköp, interna nätverk och konferensutrusting. Allt annat har vi lagt ut som Gmail, AWS, Dropbox, Google Drive och vad det nu kan vara.

Läs mer: Här är de 10 viktigaste tekniktrenderna 2016

Teknikavdelningen, däremot, har en massa olika verktyg och tjänster som man använder sig av när man bygger produkten och mycket av det här äger och utvecklar Izettle själva.

– Teknikavdelningen ansvarar för alla system som stöder våra produkter, både sådana som våra kunder ser och sådant vi bara ser internt för att stödja organisationen. Allt från Github till att bygga fysiska kortrobotar som testar att våra appar funkar som de ska.

Adam von Corswant menar att en annan sak som skiljer hans roll från en CIO-roll på ett mer traditionellt företag är att han har mindre chefsansvar eftersom Izettles organisation är platt.

– Det är jag och två personer till som ska serva 55 anställda. För att det ska funka är hela teknikavdelningen indelad i team som är i princip autonoma. De har rätt stor eget ansvar över budget och prioriteringar och de sätter upp mål för vad de ska uppnå. Vi går in och hjälper till i olika beslutsfrågor, men överlag låter vi dem driva sin egen verksamhet så långt det går.

– Friheten gör att folk hittar på en massa saker som ingen har bett om för att de har den möjligheten. I och med att teamen är autonoma så kan man förändra sin situation, man behöver inte vänta på att få saker beviljade i olika instanser, det är bara att sätta igång. Det gör att man kan hålla ut längre och klarar fler påfrestningar.

Utmaningen när man arbetar på det här sättet är att hitta rätt anställda säger Adam von Corswant.

– Man måste vara väldigt noggrann när man rekryterar. Redan från början talar vi om att de anställda inte kan förvänta sig att en chef följer upp allt man gör, de som jobbar med oss är sin egen lyckas smed, om det är något man tycker är dåligt får man fixa det eller åtminstone lyfta det i gruppen så att vi kan lösa det tillsammans.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Izettle är en tjänst som möjliggöra mobila betalningar. Företaget grundades 2010 av Magnus Nilsson och Jacob de Geer. Idag är de cirka 60 anställda. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Izettle har "hundratusentals" användare över hela världen.

Truecaller är en tjänst som visar information om vem som ringt. Företaget har 150 anställda och 150 miljoner användare globalt.