helsingborg it
Helsingborgs stads stadsdirektör Palle Lundberg och kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson tar emot priset som Sveriges IT-kommun av Mehmet Kaplan. Foto: Emelie Asplund

I går kammade Helsingborg hem priset för årets it-kommun på Kvalitetsmässan i Göteborg.

– Oerhört glädjande och ett kvitto på att vi verkligen tar vara på digitaliseringens möjligheter inom Helsingborgs stad, säger Peter Danielsson, M, kommunstyrelsens ordförande i ett uttalande.

Juryns motivering hyllar Helsingborgs digitala satsningar:

”Årets pris går till en kommun som vågar blicka ut i världen och in i framtiden. Helsingborg har lyckats skapa bred uppslutning bakom en vision av hur digitalisering kan bidra till ett samhälle där utmaningar istället blir till möjligheter. Kommunen har arbetat kontinuerligt och målinriktat för att erbjuda en modern service till medborgare och företag med hjälp av kundcenter, digitala tjänster och hemsida i toppklass”.

Läs också: Här är Sveriges modernaste myndighet 2015

"Hos Helsingborg finns en nyfikenhet på vad ny teknik kan tillföra staden, och en öppenhet till att testa nya vägar för att nå invånarna i digitala miljöer där de känner sig hemma. Med sitt innovativa och gedigna arbete med digitalisering är Helsingborg en föregångare som vi hoppas att fler kommer inspireras av”, skriver juryn.

Helsingborgs it-chef Jukka Heino säger att han ser dagens utnämning som en bekräftelse på att de gjort bra satsningar.

– Vi fortsätter nu arbetet med att digitalisera våra verksamheter, inte minst för att minska vår användning av pappersdokument. En annan utmaning är förväntningar på oss som myndighet att vara lättillgängliga – detta oavsett vilken kanal eller teknik kommuninvånaren använder, säger han i pressmeddelandet.

CIO Swedens intervju med Jukka Heino hittar du här. Där berättar han bland annat om Helsingborgs satsningar på gratis wifizoner, grön it och kommunens it-vision.

De andra nominerade kommunerna var Göteborg, Sundsvall, Vara och Västerås.

Fakta

Utmärkelsen Sveriges it-kommun har delats ut sedan 2001 av Kvalitetsmässan, Sveriges kommuner och landsting, Digitaliseringskommissionen, Vinnova och It- & telekomföretagen.

Kommunerna utvärderas vid bland annat platsbesök där företrädare för kommunen intervjuas av experter från Sveriges kommuner och landsting. Vinnaren koras sedan av en jury bestående av direktör Per Mosseby från Sveriges Kommuner och Landsting, professor Bo Dahlbom från Göteborgs universitet, Anne-Marie Fransson, vd på It- & telekomföretagen, Lena Carlsson, kanslichef på Digitaliseringskommissionen, Madeleine Siösteen Thiel, programansvarig på Vinnova och Haron Zafar, kommunikationsansvarig på Kvalitetsmässan.

Genom åren har totalt 42 kommuner deltagit i utmärkelsen, vissa ett flertal gånger. Senaste vinnaren var Karlstad (2013).