I presentationen ”Disruptive Digital Models & Business Strategies” pratar Hung LeHong om hur digitaliseringen leder till nya produkter, affärsmodeller och strategier. Inom de flesta branscher pågår försiktiga initiativ för att få digitaliseringen på banan men inom varje sektor finns också de aktörer som är mer modiga och banbrytande säger Hung LeHong.

Inom offentlig sektor tar han staden Boston som exempel. Här kan medborgarna ta bilder på hål i gatan, klotter och annat som stör i stadsmiljön och skicka in dem i en e-tjänst. Boston har avsatt ett team som arbetar med att åtgärda problemen.

Läs mer: Så tar robotarna över samhället – i giffar

Andra städer har satsat på vägtullar som tar olika mycket betalt beroende på hur trafikläge, eller snöplogar som informerar bilägare i realtid om vart de befinner sig, så att du ska har möjlighet att flytta bilen. Poliser analyserar brottsstatistik för att se var det är mest troligt att brott begås i framtiden.

En utmaning för företagen blir att utveckla en säljstrategi som lockar robotkonsumenter

Innovativa företag i privat sektor satsar på så kallade ”dash buttons”: knappar som monteras på exempelvis en tvättmaskin, som kunden kan trycka på om hen behöver beställa mer tvättmedel från leverantören. Nästa steg blir enligt LeHong autonoma agenter som sköter kundens inköp. Han nämner Amazons Echo, en mediespelare som till än början spelade låtar på beställning men som idag också gör beställningar på uppmaning av kunden. I förlängningen innebär utvecklingen att företagens kundbas inte bara kommer att bestå av människor utan också av maskiner, och en utmaning för företagen blir att utveckla en säljstrategi som lockar robotkonsumenter.

Chefen blir en robot – ”det är ofrånkomligt”

Om Hung LeHong pratar om banbrytande teknik och affärsmodeller som redan finns redan idag, så pratar nästa talare Daryl Plummer om möjliga framtidsscenarier – artificiell intelligens, robotar och smarta assistenter.

Plummer menar att relationen mellan maskin och människa kommer att gå från samarbete till ömsesidigt beroende till konkurrens. De smarta maskinerna kommer att finnas i hela samhället, och de kommer att smälta samman med övriga teknik – något som gör att deras intelligens kan komma att öka expontiellt, och när det väl händer kan utvecklingen gå väldigt snabbt.

Robotar kommer att ta över arbetsuppgifter som tidigare ansetts typiskt mänskliga. Redan 2018 kommer de att författa budgetar och rapporter och skriva enklare artiklar. Detta påverkar förstås flera yrkesgrupper, men copywritern tycks vara särskilt illa ute. Daryl Plummer passar på att råda alla företag att införa anställningsstopp för copywriter senast nästa år.

Han råder alla företag att införa anställningsstopp för copywriter senast nästa år

För CIO:er handlar det inte så mycket om copyskrivande som att omfamna tekniken och se till att dra nytta av automatiseringen för att effektivisera företaget.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning