Pär Bäck har jobbat inom it-branschen i hela sitt liv. Han har varit CIO på Bilia, jobbat på Skandia och varit enhetschef på Evry. Under sin tid på Evry började han intressera sig för frågor som rörde mobilitet och platspositionering och tillsammans med kollegan Per Anell startade han 2013 företaget Shopjoy som erbjuder lösningar som baseras på beacons och platsbaserad information.

– Än så länge ser vi mest pilotprojekt där tekniken prövas internt på företag som HM, SJ och Coca Cola i Norge men vi tror att 2016 blir året då Shopjoy får sitt stora genombrott, säger Pär Bäck.

Läs också: Du övervakas utan att du får veta det - nu griper Datainspektionen in

Tanken att mycket av kommunikationen med kunder kommer att flytta till mobilen är inte ny men hittills har vi bara sett början av flytten menar Pär Bäck.

– För att kunna flytta in i mobilen måste man vara relevant och då finns det egentligen tre parametrar man måste träffa: tid, plats och personlighet, alltså vad kunden är intresserad av.

bl
Pär Bäck, grundare Shopjoy

2015 har Shopjoy sett ett ökat intresse för platsbaserad information och under nästa år beräknar Pär Bäck att företaget kommer att få in fler stora kommersiella projekt. Men han säger samtidigt att utvecklingen gått långsammare än han tänkt sig.

– En av förklaringarna till det är att företagens marknadsavdelningar fortfarande jobbar väldigt mycket ur ett print-perspektiv, man satsar på annonser och det är ju väldigt mycket enklare än att skapa personlig kommunikation till individer.

Han menar att många företag känner sig vilsna, de förstår inte riktigt hur de ska göra för att flytta kommunikationen till mobilen.

– Man köper några reklambanners och så tänker man att det blir nog bra, men det blir det inte, säger Pär Bäck som tror att tveksamheten också handlar om att det finns en osäkerhet om hur tekniken bäst kan användas.

– Vi brukar dela upp det i två delar, den ena är den rena reklammarknaden och den andra är information. När man talar om beacons är det första som många tänker på att det ska plinga till med ett erbjudande när man går förbi Pressbyrån, men det är ju egentligen det sämsta exemplet. När man går förbi Pressbyrån är man ju på väg någon annanstans, då är det här erbjudandet förmodligen inte intressant för dig som kund.

Läs också: Du övervakas när du tar bilen till köpcentret

Pär Bäck menar att många av de mest framgångsrika beacon-projekten har varit icke-kommersiella och han tror att kommunikationsdelen kommer att vara en viktigare del av utvecklingen än reklamdelen.

– I Londons tunnelbana har man använt tekniken för att guida döva och San Franciscos flygplats har ett system för att guida blinda. Det är två väldigt framgångsrika exempel på hur man använt sig av den här tekniken.

– När vi jobbar tillsammans med SJ har vi tänkt mycket på att informera kunder utifrån var man är. Här handlar det inte primärt om att sälja saker, utan om att skapa en bättre digital upplevelse, säger Pär Bäck.

Shopjoy ägnar sig inte bara åt beacons utan även åt andra lösningar som bygger på platsbaserad information.

– Vi ser en stor trend mot så kallad ”fysisk retargetting”. Om du surfar runt på nätet och tittar på löparskor så får du många annonser för löparskor i andra digitala kanaler. I framtiden kommer vi att se samma situationer i vardagen, beroende på var du befinner dig eller var du har varit så kommer ditt digitala innehåll att förändras.

Så hur kommer platsbaserad information påverka CIO:ns arbete? Pär Bäck skrattar:

– Ja, det är en svår fråga. Jag har ju själv varit CIO och jag vet att det idag är ett i stort sett omöjligt arbete att hålla koll på allt. Digitaliseringen ökar hela tiden, liksom antalet it-system, men it-budgeten tenderar att inte öka i samma utsträckning.

– Jag kan tycka att företagsledningar i Sverige är väldigt naiva när de väljer att inte investera på det här området. De har väldigt dålig kompetens och det gör ju att CIO:erna hamnar i bakvattnet.