När Mats Hultin tillträdde som CIO på SAAB år 2010 hade han arbetat i nästan tjugo år i olika positioner på affärssidan. CIO-jobbet fick han för sin djupa förankring i verksamheten och för sitt goda track record av att leda förändring.

– Jag började med att jobba med utvecklingsprojekt kopplat till JAS Gripen, men har sedan varit verksam i flera roller, alltid med tunga inslag av affär och förändring. Så när jag fick jag frågan, om jag ville bli CIO med fokus på enorm förändringsledning, var det nog det man såg i mitt cv, berättar han.

Mats Hultin
Mats Hultin hade jobbat med utvecklingsprojekt kring JAS Gripen innan han blev CIO på Saab.

Han antog utmaningen och klev in i ett av de tuffaste CIO-uppdrag man kan tänka sig: att svänga om it-organisationen i en av Sveriges mest komplexa och säkerhetsmedvetna koncerner – och göra den bättre rustad för att möta utmaningar och efterfrågan i en globaliserad värld.

I dagsläget har nära 40 distribuerade it-funktioner ersatts av en central ict-enhet. Man har infört portfölj­styrning, rullat ut en standardplattform, och sparat hisnande 300 miljoner kronor på driften. Bland annat.

– Nu är vi i sluttampen av en konsolideringresa som har pågått i fyra år och har en helt annan affärsamverkan än tidigare, säger Mats Hultin.

– Och det jag är lite extra stolt över är att it under förra årets bidrog till nästan sju procent av Saabs intäkter, genom lösningar vi utvecklat, säger han.

Det är oroligt i världen. Säkerhetsfrågorna är mer aktuella än någonsin. På Saab, som ju är ett säkerhets- och försvarsföretag, märks det tydligt – verksamheten går för högtryck.

– Det är förstås alltid lite mixed feelings det där, när det är oroligt i världen går det bra för oss, konstaterar Mats Hultin när vi möter honom på stockholmskontoret vid Alvikstorg. Ett vanligt kontorshus granne med Sats och McDonald’s.

Vanligen sitter han på huvudkontoret i Linköping, men två dagar i veckan blir det Stockholm – eller för den skull Brasilien, Sydafrika eller Australien. Saab har verksamhet runt om i världen, och det är bland annat det hans uppdrag ska möta.

– Att klara av tillväxten i världen med bra lönsamhet, det är en utmaning där it kommer in, säger han.

Som CIO på Saab är Mats Hultins roll att säkerställa att it stödjer affärerna och skapar värde i allt som görs.

– I praktiken är vi ju väldigt mycket ett it-företag själva, och det gäller att dra full nytta av vår interna it och få den att samverka bra med it i våra produkter och lösningar till kund.

– Utmaningen är att klara av att göra så mycket som vi behöver göra.

Återigen rör det sig om hisnande storheter. Saab står bakom 400 produkter varav många högteknologiska, bara försvarssystemet Gripen består av 2000 integrerade produkter som ingår i säkerhetslösningen. It-organisationen måste kunna understödja både utvecklingsavdelning, försäljningsavdelning, produktion och integration med partners. Och det på ett agilt, effektivt sätt.

– Så vår roll håller på att förändras jättemycket. För fem år sedan var it-avdelningarnas uppdrag i princip att hålla ordning på datahallen och peta in applikationer. Nu har vi outsourcat mer, offshoreat mer, och skapat en it-organisation som i hög grad jobbar för att driva förbättringar.

Vad är din roll i det här? 

– Jag har jobbat hårt med att brygga affärssidan och it. Jag har fått ihop it-avdelningarna och fått förtroendet att driva de här tuffa projekten som hjälper oss att fokusera på rätt saker.

Hur har du bidragit till att förbättra affärsverksamheten? 

– Först och främst genom att se till att vi har en projektportfölj och skapar vår egen finansiering. Av de 300 miljoner vi sänkte driftkostnaden med gick ungefär en tredjedel till en investeringsportfölj. Den manövern är en förutsättning för att vi ska kunna leverera nya lösningar och projekt som effektiviserar Saab, säger han.

– Vi har också jobbat på att få in en sorts ”fast pace-it” för att kunna prototypa snabbt – vanligen är vi rätt tröga med mycket säkerhetstänk. Men för vissa projekt går vi runt det, vi har till exempel tagit fram appar för att stötta vår marknadsfunktion.

– Slutligen har vi satt upp ett antal forum för affärssamverkan, och tillsatt två nya roller i it-organisationen: product management, som arbetar med it i produkterna och med it-strategi, och en heltidsperson som jobbar med affärsutveckling.

Vilka stora projekt har ni genomfört de senaste åren? 

– Vi kör många parallellt, men ett stort är utrullningen av vår virtualiserade mobilitets- och klientlösning. Det är ett nytt sätt att leverera applikationer, så de blir lättare att komma åt, med förbättrad säkerhet. Det gick jättebra! Vi har konsoliderat våra datahallar i Sverige från 45 till 20, och så har vi självklart arbetat med allt som rör vår integration med Kockums, som vi förvärvade 2014. Vi har genomfört flera delleveranser, och vår klientplattform gjorde att alla kunde börja arbeta i våra system efter bara två dagar.

Vilka trender ser du framåt? 

– Säkerhet och cyber security blir viktigare för alla företag. För oss är det både ett hot och en möjliggörare av affärer. Vi är rätt väl rustade men måste ändå fokusera på den delen av it, så vi ligger steget före. Det är viktigt i allt vi gör. Och även om vi är ett försvarsföretag måste vi hänga med i cloud-lösningar och moderna, kostnadseffektiva sätt att få kommunikation att fungera globalt.

Vad är det roligaste med att vara CIO på Saab?

– Att det är så varierande, med olika produkter och människor i olika roller och kulturer – allt det globala. Det är oerhört stimulerande och gör att ingen dag är den andra lik. Bredden och mångfalden är verkligen jättespännande.

Vad är svårast?

– Det är nog samma sak, att klara av komplexiteten och hinna möta alla!

Hur är du som ledare?

– Öppen och kommunikativ, jag gillar att interagera – med både kunder och partners, externt och internt. Jag jobbar också mycket med min egen organisation och coachar.

– Jag är nog rätt krävande, det är mycket vi ska få på plats. Och så är jag marknadsorienterad och framsynt, jag prioriterar att titta på våra affärer och det som är på väg att hända istället för på det vi redan gör. Det handlar också om att bygga upp strukturer och hitta samverkansforum.

– Medarbetarna skulle nog beskriva mig som engagerad och social. Jag gillar att gå runt och prata med dem!

Vad är ditt främsta bidrag?

– Min viktigaste uppgift är att vara en kommunikatör och nätverkare. För det finns så många mostridiga krafter att få ihop. För Saab har min inblick i både affär och it varit vital.

”Mats är en kreativ rackare”

Lars-Erik Wige är senior advisor på affärssidan på Saab, där han arbetar med vd Håkan Buskhe.

– Mats största förtjänst är att han kommer från den operativa världen, så han har god förståelse för hur det fungerar, på alla nivåer. Han har sedan haft modet att forma om hela sin organisation, bytt ut folk, rekryterat nytt och blivit mer och mer kommersiellt driven, säger han.

I vilken utsträckning är han drivande i förändringen?

– I väldigt hög grad, skulle jag vilja säga. Han är en kreativ rackare, och har väldigt mycket entreprenör i sig, och är en stor motor. Detta parat med hans förmåga att omge sig med bra medarbetare gör att vi jobbar mycket tätare ihop idag. Mats är alltid uppdaterad om hur vi tänker och vart vi ta vägen. Det gör att vi är ett ganska starkt team idag.

Vad är hans främsta bidrag?

– Förutom att han de facto har lyckats sänka de årliga ict-kostnaderna substantiellt, har det varit att övertyga koncernledningen om att vi ska investera och rulla ut det globala programmet, säger Lars-Erik Wige.

Elin Andersson är head of enterprise services på it-sidan på Saab.

– Mats är väldigt engagerad, han är jättedriven, har enorm erfarenhet och är otroligt duktig på att nätverka. Jag förundras alltid över hur kvicktänkt han är. Det är imponerande när man kommer med något och han säger att ”det har jag tänkt på, det löser vi”, och har en massa idéer. Det är jättekul att jobba ihop med honom, säger hon.

Vilka är hans främsta styrkor som ledare?

– Det är nog hans öppenhet och engagemang som smittar av sig. Han har alltid varit öppen och hälsat på alla, även innan vi jobbade tillsammans. Det har aldrig känts konstigt att han kommer förbi och säger hej hej, tjena tjena, allt bra? Det är ingen distans bara för att han är CIO. En annan styrka är att han gärna lyfter fram och låter oss utmanas i olika situationer på ett bra sätt. Han pushar, men aldrig för mycket. Det uppskattar jag verkligen, för det gör att man sträcker på sig lite extra och törs gå utanför bekvämlighetszonen, säger Elin Andersson.


Den 17 februari kan du höra Mats Hultin och finalisterna i CIO Awards på CIO Trend 2016, på nya Scandic Continental i Stockholm. 

Fakta

CIO Awards arrangeras av IDG/CIO Sweden i samarbete med Accenture, sedan 2005. Huvudpartners 2015 var TCS och Wipro.

Priset till årets CIO delades ut av Accenture.

Vem som helst kan nominera under våren, och juryarbetet pågår under sommar och höst. Vinnarna tillkännages på CIO Awards-galan på Berns i december.

Vinnarna utses av en oberoende jury med styrelseproffs, CIO:er, forskare och experter. Läs mer om CIO Awards här.

”Med uthållig och målmedveten leverans skapar Mats Hultin förutsättningar för Saabs utveckling på en globalt konkurrens­utsatt marknad. Med ett modernt ledarskap i en traditionell miljö, med komplex utmaning och starkt säkerhetstänk, är han Årets CIO 2015.”

Med de orden utsåg juryn Mats Hultin på Saab till Årets CIO 2015, framför konkurrenterna Jonas Hansson (Axis), Martin Althen (Husqvarna), Peder Sjölander (Pensionsmyndighetens) och Mia Forsäng (Vara kommun).