Shifos MyChild System var nominerat i kategorin Årets hållbara projekt på CIO Awards. Det priset gick till Icas och Uppsalahems projekt Klimaträtt. Shifo var dock för bra för att inte belöna, så istället har juryn utsett Shifo till Årets digitala inspiratör 2015:

”Vägen från tanke till handling har aldrig varit kortare. Möjligheten för den som vill göra gott har aldrig varit större – för den som tar chansen och gör det! Shifo visar hur en god idé, samarbete och smart användning av ny teknik kan göra stor skillnad. Målet att inget barn ska behöva dö av förebyggbara sjukdomar 2030 är värt respekt, och fungerar som inspiration till alla som vill göra världen lite bättre.”

När Nargis Ra­himi och hennes bror Rustam Nabiev arbetade på Karolinska institutet fick de ett stort bidrag från Bill & Melinda Gates stiftelse, för att studera varför så många barn än idag dör av förebyggbara sjukdomar.

– En orsak vi upptäckte är att barn inte registreras vid födseln. I många afrikanska länder gäller det 70 procent av barnen, säger Nargis Rahimi.

Tre Shifo-grundare: Rustam Nabiev, Nargis Rahimi och Shahnoza Eshonkhojaeva.
Shifo fick priset för Årets digitala inspiratör på CIO Awards. Grundarna Shahnoza Eshonkhojaeva, Rustam Nabiev och Nargis Rahimi nummer två, tre och fyra från vänster.

Vården har inget verktyg för att följa upp barnen. Så om de inte själva kommer till vårdcentralen blir de inte kallade, utan faller ur systemet – och blir inte färdigvaccinerade.

För Nargis och Rustam var det inte nog att identifiera problemet. De ville lösa det också. De kommer själva från Tadjikistan, som drabbades av ett polioutbrott så sent som 2009.

– Det enda som hjälper är vaccinering. Ett barn som drabbas av polio blir förlamat för hela livet, säger Nargis.

– Med bakgrund av allt det, och vår passion för humanitärt arbete och utvecklingsarbete, tänkte vi att det här är något vi kan använda våra kunskaper till. Något vi kan göra med våra liv. Så det var så vi startade Shifo 2013.

Shifo tillhandahåller it-stöd för sjuksköterskor som behöver kunna föra register över barn för att följa upp deras vaccineringsprogram. MyChild System, som it-stödet heter, används idag på 48 vårdcentraler i Uganda. Systemet är framtaget för att vara lätt att använda även för sköterskor utan it-vana.

– Vi tillhandahåller en Chromebook med programmet på och en internetuppkoppling till varje sjuksköterska, säger Rustam Nabiev.

– Systemet genererar ett id åt varje barn baserat på namn och föräldrarnas namn. För sjuksköterskan är det bara att söka och klicka.

MyChild System
Sjuksköterskor i Uganda lär sig använda Mychild System. Idag används det på 48 vårdcentraler.

Organisationen är mycket processdriven. Shifo lär först känna samhället och människorna för att förstå deras motivation och drivkrafter så att e kan bygga upp en tro på it-stödet och en vilja att använda det.

– I första skedet pratar vi inte om verktygen alls, utan jobbar bara med motivering och engagemang. Vi ser till att de förstår att alla problem, stora och små, går att lösa, säger Rustam.

Och det har gett resultat. 43 000 barn är idag inne i systemet och 10 000 har blivit helt vaccinerade. Du kan följa fram­stegen på shifo.org.

– Shifos vision är att se till att alla barn ska få förebyggande vård, var de än bor, att inget barn ska behöva dö av förebyggbara sjukdomar. Vi har till och med satt ett datum för det: den 6 juni 2030, säger Rustam Nabiev.

På vägen har Shifo insett att alla data som systemet genererar, när sköterskorna registrerar data som de själva behöver, är ett utmärkt underlag för att ta reda på vad som fungerar och inte fungerar i vårddistrikten. Varje månad genereras en ”MyChild Report” som underlag för beslutsfattare.

– Sköterskorna behöver inte bara hålla på med rapportering, de bara registrerar så skapas rapporterna automatiskt, säger Rustam.

Rapporterna diskuteras på kvartals- eller månadsbasis i varje vård­distrikt. När problemen bryts ner på lokal nivå blir de mer hanterbara, och ser inte oöverstigliga ut, säger Nargis Rahimi.

– Även ett stort problem går att lösa om man delar upp det bit för bit. En del saker kan vi lösa, andra kan lösas av myndigheterna eller andra organisationer. Och det är det som är det fina när du använder it – att du får så mycket data, säger Nargis Rahimi.

Vaccinering
Barn på landet ska få sina vaccin. 43 000 barn är idag registrerade i Shifos system och 10 000 har blivit helt vaccinerade.

Fakta

CIO Awards arrangeras av IDG/CIO Sweden i samarbete med Accenture, sedan 2005.

Priset till Årets digitala inspiratör delades i år ut av CIO Sweden och partners; Accenture TCS, Wipro, T-systems och Sungard

Vem som helst kan nominera under våren, och juryarbetet pågår under sommar och höst. Vinnarna tillkännages på CIO Awards-galan på Berns i december.

Vinnarna utses av en oberoende jury med styrelseproffs, CIO:er, forskare och experter. Läs mer om CIO Awards här.