1. Laserfokus på konkret kompetens
Problemet är inte att det är ont om folk, problemet är att arbetsgivarna letar på fel sätt, säger David Park, produktchef på rekryteringsplattformen Hackerrank.

David Park, produktchef på Hackerrank
David Park, produktchef på Hackerrank.

– De traditionella metoderna är inte bra på att hitta rätt person för jobbet. Att hålla på med cv och intervjuer är dåligt för både utvecklare och arbetsgivare, det är för lite fokus på vad folk faktiskt kan, säger han.

Risken är också att sådana processer verkar avskräckande på utvecklare som egentligen skulle passa.

Läs också: Modern rekrytering – så hittar du rätt kompetens

En del företag har provat att ordna ”hackaton”, men det kräver väldigt mycket av både arbetsgivare och utvecklare, som måste göra sig tillgängliga vissa datum, och kanske resa för att vara med, säger Hackerranks vd Vivek Ravisanker.

Hackerrank har nyligen lanserat en plattform för ”kompetensbaserad rekrytering”. Här kan arbetsgivare sätta upp specifika, konkreta utmaningar för programmerare, och programmerare som lyckas lösa dem får komma på intervju. Vmware och Uber är två av de första kunderna.

– Det här gör det mycket lättare för utvecklare att söka jobb på företag de är intresserade av. Om de klarar utmaningarna får de ett samtal. Och det är ett mycket effektivare sätt att rekrytera. Istället för att gå igenom en massa cv:n kan du koncentrera dig på sökande som faktiskt har klarat testet, säger Park.

Relaterat whitepaper: Inga affärer utan HR